Καμπανάκι από τη Ρωσία για την οικονομία της Ε.Ε. – Επί 7 εβδομάδες πολιορκείται η Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η Ευρώπη  στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που κατηγόρησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Επίσης μίλησε για τα επικείμενα προβλήματα όπως η έλλειψη βασικών προϊόντων διατροφής και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη.

Βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές

Στο Κίεβο, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από Κυριακή προς Δευτέρα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 13 τραυματίες στο Χάρκοβο. Στο Μικολάεφ, κοντά στην Οδησσό, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη δέχεται διαρκείς επιθέσεις με ρουκέτες. 

Επίθεση με ρουκέτες δέχονται πόλεις και στα δυτικά, όπως η Λβιβ, με τον καπνό να είναι ορατός από διάφορα σημεία της πόλης. Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά το μέλλον της επί 7 εβδομάδες πολιορκούμενης Μαριούπολης, που σε ποσοστό του 80% βρίσκεται σε ρωσικά χέρια και την Κυριακή έληξε το τελεσίγραφο προς τους Ουκρανούς μαχητές που βρίσκονται στο βιομηχανικό πάρκο Αζοφστάλ να παραδοθούν, διαφορετικά θα «εξουδετερωθούν». Από την πλευρά του το Κίεβο δήλωσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι διαπραγματεύσεις -που σημειωτέον έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο- θα καταρρεύσουν πλήρως.

Μήνυμα Ζελένσκι: Μην καθυστερείτε την παράδοση όπλων

Στο μεταξύ, στο τακτικό του μήνυμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του από τις χώρες της Δύσης. «Κάθε καθυστέρηση παραδόσεων όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρεί ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», είπε και επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

«Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε και ενώ ευχαρίστησε τους Δυτικούς εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο για ένταξη στην Ε.Ε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ε.Ε. που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Ο υποδιευθυντής του γραφείου της Ουκρανικής Προεδρίας, Ίχορ Ζόβκα, δήλωσε: «Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου όπου δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή.

Πλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, επισήμανε ο Ίχορ Ζοβκα τονίζοντας: «Αναμένουμε η σύσταση να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Εξήγησε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου (23-24 Ιουνίου).

«Κατόπιν θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: Efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση