Κίνα: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η δίωρη βιντεοκλήση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή (18/3) αποκάλυψε ένα βαθύτερο χάσμα μεταξύ των θέσεων των ηγετών τόσο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και για τις αξιώσεις της Κίνας στην Ταϊβάν.

Η προσέγγιση του Μπάιντεν δεν κατάφερε να ωθήσει τον Σι να δεσμευτεί να αξιοποιήσει την κινεζική επιρροή για να τερματίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή».

Αντίθετα, η έκκληση προκάλεσε την σιωπηρή κριτική του Σι για τον υποτιθέμενο ρόλο των ΗΠΑ στην υποδαύλιση της κρίσης, την ανάμιξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και την πικρία προς τις απειλούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας εάν βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Ο Σι επεσήμανε ότι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει ακόμη βγει από τη δύσκολη θέση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα αντιμετώπισε όλο και περισσότερες προκλήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η αμερικανική πλευρά έχει κάνει μια εσφαλμένη ερμηνεία και εσφαλμένη εκτίμηση των στρατηγικών προθέσεων της Κίνας».

Μια ανάγνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν από την έκκληση υπογράμμισε την απουσία ουσιαστικής προόδου στην κίνηση του Σι προς την υιοθέτηση ενός πιο προορατικού και χρήσιμου ρόλου στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.

[Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφείς τις συνέπειες εάν η Κίνα παρείχε υλική στήριξη στη Ρωσία καθώς διώκει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όχι μόνο για τη σχέση της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Τα μηνύματα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Σι με τον Μπάιντεν ανέφεραν ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λάβει η Κίνα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία είναι απίθανο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ΗΠΑ. Αντίθετα, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να διπλασιάζει την ευθυγράμμισή της με τη Ρωσία και σε αντίθεση με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να σκεφτούν σοβαρά το ρόλο τους στην κρίση της Ουκρανίας και το ρόλο που έχουν διαδραματίσει, να αναλάβουν αποτελεσματικά τις ευθύνες τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αμβλύνουν την κατάσταση και να επιλύσουν το πρόβλημα, αντί να συνεχίσουν να προσθέτουν καύσιμα στα προβλήματα πυρκαγιάς και μετατόπισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Η θέση αυτή ακολούθησε την σιωπηρή απόλυση της ρωσικής ευθύνης του Σι για τη βία, ενώ απέκλεισε την Κίνα από κάθε άμεσο ρόλο για να την σταματήσει πέρα από την επανάληψη της «πρωτοβουλίας έξι σημείων» του Πεκίνου που εξαρτάται από την ευρεία διεθνή στήριξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης της Ουκρανίας και όχι από την Κίνα που επιδιώκει μια διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε διάλογο με τη Ρωσία για να λύσουν τον κόμπο πίσω από την ουκρανική κρίση και να επιλύσουν τις ανησυχίες ασφαλείας τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας”, ανέφερε η ανάγνωση του Σι.

Η έλλειψη ουσιαστικών αποτελεσμάτων από τη συζήτηση Μπάιντεν-Σι θέτει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η προσωπική σχέση των δύο ηγετών που προωθήθηκε όσο ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος μπορεί πραγματικά να γεφυρώσει βαθιές διαφορές μεταξύ τους.

«Η προσωπική σχέση δεν επρόκειτο ποτέ να υπερισχύσει των εθνικών συμφερόντων, τα οποία βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά αυτό που έκανε ήταν να αποτελέσει βάση για μερική επικοινωνία, αλλά αυτό ουσιαστικά έχει αναιρεθεί», δήλωσε ο Τσας Φρίμαν, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

«Εάν η πρόοδος είναι το μέτρο της επιτυχίας, τότε όχι, δεν ήταν επιτυχία. … Βρισκόμαστε σε ένα συνεχιζόμενο αδιέξοδο εδώ όπου συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε θέσεις που η άλλη πλευρά θεωρεί πεισματάρηδες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντάλι , διευθυντής του Ινστιτούτου Κισινγερ για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γουιλσον Σέντερ.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συνολική στάση της Κίνας σχετικά με τη σύγκρουση ή ότι το Πεκίνο βλέπει κάποιο ρόλο να διαδραματίζει η Κίνα στον τερματισμό της», ανέφερε η Άλισον Σζαλβίνσκι, αντιπρόεδρος έρευνας στο Εθνικό Γραφείο Ασιατικών Ερευνών, σε δήλωσή της. «Αντ’ αυτού, ο Σι επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο, και έτσι κατηγόρησε αυτές τις δυτικές δυνάμεις να «λύξουν τον κόμπο» και να επιλύσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.

Αυτή η θέση έχει βαθιά αρνητικές επιπτώσεις στη διμερή σχέση. «Οι επιλογές που κάνει ο Σι σχετικά με το αν θα παράσχει υλική βοήθεια στη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά… θα καθορίσουν εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα πρόκειται να αντιμετωπίσουν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο που και οι δύο ηγέτες έχουν πει ότι θέλουν να αποφύγουν», δήλωσε η Μπόνι Γκλάσερ, διευθύντρια προγράμματος της Ασίας στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ.

Η βασική θέση των ΗΠΑ που διατύπωσε ο Μπάιντεν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Σι ήταν η προσδοκία των ΗΠΑ ότι η Κίνα θα αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί από αποκαλύψεις την Παρασκευή ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν στην κατοχή τους «πολύ αξιόπιστες αποδείξεις» ότι η Κίνα εξετάζει στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος έχει απειλήσει το Πεκίνο με κυρώσεις εάν συμφωνήσει με το αίτημα της Ρωσίας, προκαλώντας έντονη επικρουόμενη από τον Σι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν.

Το βασικό σημείο συζήτησης του Κινέζου Προέδρου στο κάλεσμα ήταν οι ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τη σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν έστειλε μια βαρέων βαρών ομάδα Α πέντε πρώην ανώτερων αξιωματούχων ασφάλειας και άμυνας των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Μάικ Μούλεν, πρώην προέδρου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για να συναντηθεί με ανώτερα μέλη της κυβέρνησης του Προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πρόσθεσε προσβολή στους Κινέζους που αντιλήφθηκαν τον τραυματισμό την ίδια εβδομάδα, καλώντας τις ΗΠΑ να προσφέρουν στην αυτοδιοικούμενη νησιωτική διπλωματική αναγνώριση «ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα». Ο Ξι προφανώς δίνει προσοχή.

«Μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει λανθασμένα μηνύματα στις δυνάμεις «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Σι στον Μπάιντεν. «Εάν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα έχει ανατρεπτικό αντίκτυπο στη σχέση μεταξύ των δυο χωρών».

Ο Μπάιντεν απάντησε λέγοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη. Αλλά κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εντατικοποίηση του κινεζικού στρατιωτικού εκφοβισμού κατά της Ταϊβάν. «Τόνισε επίσης τις ανησυχίες του για προκλητικές ενέργειες σε ολόκληρο το Στενό της Ταϊβάν», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι παραμένουμε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo σε όλο το Στενό της Ταϊβάν».

Είναι απίθανο ο Ξι να κάνει ουσιαστικές διορθώσεις πορείας σχετικά με τις πολιτικές του ρυθμίσεις για τη Ρωσία και την Ουκρανία σύντομα λόγω της πορείας του προς την ανάληψη μιας ιστορικής τρίτης θητείας ως Κινέζος πρόεδρος στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος αργότερα φέτος. Η κοινή δήλωση του Σι στις 4 Φεβρουαρίου με τον Πούτιν για μια συμμαχία «χωρίς όρια» τον έχει στριμώξει όσον αφορά την εγχώρια πολιτική οπτική.

«Ο Σι δεν μπορεί καν να παραδεχτεί σιωπηρά ένα λάθος σε αυτό το έτος στο οποίο πρόκειται να χριστεί για τρίτη θητεία ή ηγέτης για μια ζωή”, δήλωσε ο Daly. “Αυτός ο ισχυρισμός για επέκταση της ηγεσίας βασίζεται στη σοφία του και στο αλάθητό του, οπότε ναι, ο Σι Τζινπίνγκ έχει φέρει την Κίνα σε πολύ δύσκολη θέση».

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση