«Ιστορικό λάθος» να χαρακτηρίζουμε τον πληθωρισμό «παροδικό»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος – Το να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό «παροδικό» ήταν ίσως η «χειρότερη ιστορικά κίνηση» για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Οικονομικό Σύμβουλο της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, όπως μεταδίδει το CNBC.

Προφανώς, αυτό που λέει ο Ελ-Εριάν δεν αφορά μόνο τη FED αλλά και την ΕΚΤ και όλες τις κεντρικές τράπεζες αλλά και όλους τους υπουργούς Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, Χρήστου Σταϊκούρα. Το έχουμε πει και το έχουμε γράψει και στο AN: το να ποντάρεις στην “παροδικότητα” τόσο του πληθωρισμού όσο και της πανδημίας είναι καταστροφικό για την ίδια την οικονομία και ακόμη περισσότερο για την κοινωνία που πληρώνει τις συνέπειες της “αισιοδοξίας” σου και των ψεύτικων χαμόγελων.

Και είναι καταστροφικό διότι μη προβλέποντας την (μακρά) διάρκεια, οι εκτιμήσεις, τα σχέδια και οι προϋπολογισμοί σου είναι καταδικασμένοι να πέσουν έξω με οικτρό τρόπο. Οπως θα συμβεί με τον προϋπολογισμό του 2022 η συζήτηση για τον οποίο ξεκινάει απόψε. Εναν προϋπολογισμό που δεν πατάει πουθενά παρά μόνο στις φρούδες ελπίδες για το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην (ποιά άραγε;) κανονικότητα.

«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού είναι πιθανώς ο χειρότερος χαρακτηρισμός για τον πληθωρισμό στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πιθανότητα λάθους πολιτικής», δήλωσε στο CBS ο Ελ-Εριάν. Δείχνοντας τον “κουβά” στους εμπόρους ελπίδας όπως η JP Morgan και άλλους οικονομικούς αναλυτές της πυρκαγιάς… Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Ισως όμως να ισοδυναμεί με ολική καταστροφή αυτή η αισιόδοξη ανεμελιά.

«Έτσι, η Fed πρέπει γρήγορα, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, να ανακτήσει τον έλεγχο της αφήγησης για τον πληθωρισμό και να ανακτήσει τη δική της αξιοπιστία», πρόσθεσε. «Διαφορετικά, θα γίνει κινητήριος δύναμη των υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Τα σχόλια του Ελ-Εριάν ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια ευρεία μέτρηση του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 6,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Νοέμβριο.

Αν και ο αριθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες της Wall Street, εξακολουθούσε να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κίνηση 12 μηνών από το 1982, όταν οι ΗΠΑ πάλευαν με τον χειρότερο πληθωρισμό που είχαν δει ποτέ. Ακόμη και με την απομάκρυνση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,9%, που ήταν το μεγαλύτερο κέρδος τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν δηλώσει εδώ και καιρό ότι περίμεναν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν «παροδική», καθώς καθοδηγείται από παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού και της ζήτησης που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε πρόσφατα ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η λέξη, καθώς τείνει να προκαλεί σύγχυση στο κοινό.

Ο Ελ Ειράν είπε ότι η αναγνώριση της Fed ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν υποχωρούν είναι απαραίτητη για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων πολιτικής.

«Εάν προλάβουν τώρα, αν είναι ειλικρινείς για το λάθος τους και κάνουν βήματα τώρα, μπορούν ακόμα να ανακτήσουν τον έλεγχο του», είπε.

Εάν προλάβουν!

Οι δικοί μας στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμη πάρει χαμπάρι τι τους περιμένει και σε πόσα βαρέλια δυναμίτη κάθονται ψηφίζοντας τον αεριτζίδικο προϋπολογισμό του 2022. Οι πολίτες ήδη βιώνουν τις εκρήξεις στα καλάθια και τις τσέπες τους…

* Άρθρο του Αντρέα Παναγόπουλου στην ιστοσελίδα anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση