Θεσσαλονίκη: Άρχισε το ξήλωμα-έγκλημα των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οργή έχει προκαλέσει η έναρξη του ξηλώματος των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες με τα μηχανήματα να μεταφέρουν τυλιγμένες σε νάιλον τις πρώτες αρχαιότητες προκάλεσε σοκ στους πολίτες που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για μην ακρωτηριαστεί η ιστορία της πόλης τους – Απέχουν από τις εργασίες αποξήλωσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – Σε πανελλαδική απεργία προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αύριο 22/7.

Συνολικά 30 παλέτες με αρχαία, τα οποία αποτελούν τμήματα αρχαίου δαπέδου, μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του Μετρό στο Καλοχώρι. Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων έχουν προκηρύξει απεργία – αποχή των μελών του από τις διαδικασίες απόσπασης των αρχαίων.

Κίνηση που γνωστοποίησαν με εξώδικο στο οποίο αναφέρουν ότι «απέχουν από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση του μείζονος σημασίας αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης».

Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του απαιτεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και το υπουργείο Πολιτισμού απαντήσεις και συγκεκριμένα «εάν πραγματοποιείται με την παρουσία και την ευθύνη αρχαιολόγων ή απλώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της Αττικό Μετρό, προχωρούν στην ολοκλήρωση του εγκλήματος με την απουσία έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι, τουλάχιστον, θα εποπτεύουν το έργο;».

Παράλληλα καταγγέλλει καταγγέλλει τον Νίκο Ταχιάο, πρόεδρο της Αττικό Μετρό, ο οποίος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης οφείλεται στην άγνοια των πολιτών, «κάτι που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λαϊκή βούληση».

Ο κ. Ταχιάος, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ολοκλήρωση του έργου, μέσα στο 2023… και βλέπουμε, ομολογώντας για μια ακόμη φορά πως η καθυστέρηση του έργου, δεν οφείλεται στις προσφυγές  -όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση- αλλά στις κυβερνητικές ιδεοληψίες, καθώς τα μετρό, σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα λειτουργούσε.

Πανελλαδική απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 22/7

Υπόμνημα στον πρωθυπουργό και στα κόμματα της Βουλής απέστειλε σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όπου «εκτίθενται αναλυτικά οι επιπτώσεις της καταστροφικής επιλογής της απόσπασης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο σύνολο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης».

Ακόμα, ο ΣΕΑ προχωρά σε κινητοποιήσεις κηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22/7/2021 ενώ, επίσης, καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης στις 9 πμ. (Βενιζέλου και Εγνατία, Θεσσαλονίκη) ζητώντας μαζί με σωματεία, φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να σταματήσει η απόσπαση/καταστροφή των ιδιαίτερα σημαντικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης» και να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες».

Τέλος, μαζί με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα σχηματιστεί την ίδια ημέρα ανθρώπινη αλυσίδα στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα Βενιζέλου στις 7:30 μ.μ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση