Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση αποκλείει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων (Ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένα στα τρία παιδιά που έκανε αίτηση για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ δεν πήρε το πολυπόθητο voucher, αποκλείοντας από δωρεάν υπηρεσίες για τα παιδιά, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων», τόνισε μιλώντας στον ρ/σ ”Στο Κόκκινο 105,5” και στον Χρυσόστομο Λουκά, η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Το Υπ. Εργασίας και ο νεόκοπος εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης τόλμησαν να κατηγορήσουν ως ψευδές το twitter του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα 83.000 παιδιά που αποκλείστηκαν από τα vouchers. Τα επίσημα νούμερα της ΕΕΤΑΑ  τους διαψεύδουν: 250.863 παιδιά έκαναν αίτηση, 167 031 vouchers δόθηκαν, 83. 832 παιδιά κόπηκαν, ένα στα τρία όπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Τόσο απλά.

Όσο για τη σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να σωπαίνουν: το 2015 η ΝΔ, μας παρέδωσε 75.000 vouchers, αποκλείοντας εξ αρχής από το πρόγραμμα τις άνεργες μητέρες, όταν η  ανεργία ήταν 27%. Το 2019, αυξάνοντας κάθε χρόνο τον αριθμό, εν μέσω μνημονίων, τους παραδώσαμε 155.000 vouchers. Τα αποτελέσματα, δε, είχαμε ορίσει να βγουν στις 10 Ιουλίου, οπότε ο κ. Μητσοτάκης συνέχαιρε τον κ. Θεοδωρικάκο που μόλις είχε ορίσει Υπουργό Εσωτερικών γιατί δεν άφησε κανένα παιδί χωρίς voucher! Τέτοια  γελοιότητα!.

Το 2017, γνωρίζοντας ότι  οι βρεφονηπιακοί και όλες οι δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για τα παιδιά, επιδόματα και παροχές, είναι ανάχωμα στο δημογραφικό πρόβλημα, εφαρμόσαμε πρόγραμμα για την ίδρυση νέων δημοτικών σταθμών, κυρίως βρεφικών, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη, με 15 εκ. από εθνικούς πόρους.

Οι 65.000 απορρίψεις αιτήσεων για ΚΔΑΠ, όσες και πέρυσι, αυτές οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τις δομές αυτές από ό,τι εμείς το 2019,ενώ οι αιτήσεις πέρυσι και φέτος αυξήθηκαν  κατακόρυφα. Κι αυτό, τόσο γιατί η ενίσχυσή τους στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, τα έκανε πιο γνωστά, όσο και γιατί η πανδημία δημιούργησε στους γονείς την ανάγκη να παρέχουν δωρεάν εξωσχολική απασχόληση στα παιδιά τους (χορό άθληση, μουσική, εικαστικά) σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Πέρυσι ο καθηλωμένος π/υ άφησε εκτός ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά και φέτος  από τις 120.860 αιτήσεις πήραν voucher 63.000 και έμειναν πάλι εκτός 65.000.

Η υποκρισία όμως περισσεύει και για τα ανάπηρα παιδιά γιατί εκεί έδωσαν 6.902 vouchers για ΚΔΑΠΑΜΕΑ, γνωρίζοντας όμως καλά ότι οι θέσεις στις αντίστοιχες δομές είναι μόλις 4.500. Σε πολλαπλές επισημάνσεις μας ότι  το βάρος πρέπει να δοθεί στην επιδότηση της αύξησης των δομών εκώφευσαν.

Φέτος, με την εξαιρετική καθυστέρηση στη χορήγηση των vouchers, πολλές μητέρες δεν θα μπορέσουν να τα εξαργυρώσουν, γιατί δεν θα βρουν θέση σε κάποιο σταθμό, ΚΔΑΠ ή ΚΔΑΠΑΜΕΑ κοντά τους.

Όμως οι δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί είναι μέρος του κοινωνικού μισθού, δηλαδή μειώνουν τις δαπάνες της οικογένειας για την ανατροφή των παιδιών και αυξάνουν το μηνιαίο εισόδημά της, έτσι που τα λεφτά να μην τελειώνουν στη μέση του μήνα. Τώρα πολλές οικογένειες, και μεσαίων εισοδημάτων (αφού τα vouchers έχουν υψηλά εισοδηματικά όρια), θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν αυτές τις παροχές στην ανατροφή των παιδιών της.

Είναι άλλη μία απόδειξη για την ουσιαστική αδιαφορία της ΝΔ για τα μεσαία στρώματα που υποτίθεται ότι θα φρόντιζε, όπως μεγαλόστομα εξήγγειλε για να κερδίσει τις εκλογές, ενώ στην ουσία με διάφορους τρόπους περικόπτει το εισόδημά τους και μειώνει διαρκώς το βιοτικό τους επίπεδο.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση