Θέατρο Βράχων: «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια αναδρομή στον ιστορικό χώρο που υπερασπίζονται οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού από την Ελένη Βασιλοπούλου, Αντιπρόεδρος Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού.

Μοιάζει σαν ένα κακό όνειρο αυτό που συμβαίνει με την περιοχή του θεάτρου βράχων και του λόφου Κοπανά.

Για μας που μεγαλώσαμε σ’αυτή τη γειτονιά, που ζούμε το σφυγμό της πόλης από τα μαθητικά μας χρόνια, που κάναμε τα όνειρα της πόλης δικά μας όνειρα, είναι αδιανόητο μια απόφαση Εφετείου να αφαιρεί αδίστακτα τον «πνεύμονα» της πόλης.

Ποιος μπορεί να φανταστεί την ιδιωτικοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής, συνυφασμένης με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, θεσμούς που δεκαετίες τώρα έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Αττική;

Όταν ο μεγάλος Μίνως Βολανάκης το 1980,με δικές του δαπάνες και πολύ ιδρώτα, έστησε τις «Γιορτές των βράχων», στο θέατρο «Μεταμόρφωση» (όπως το ονόμασε), εμείς νέοι/ες και άγουροι/ες νοιώσαμε το θεϊκό άγγιγμα της τέχνης από μεγάλους καλλιτέχνες, που έβλεπαν με δυναμικό τρόπο την λειτουργία των παλιών λατομείων σε όλη την Αττική.

Σύλληψη η έννοια τους οι χώροι να οργανωθούν για το λαό και την νεολαία των λαϊκών περιοχών, μιας και το Ηρώδειο ήταν και είναι απρόσιτο στον πολύ κόσμο.

Το 1986 μετά την εγκατάσταση του θεάτρου του Πίτερ Στάιν, από την Πετρούπολη στα δικά μας νταμάρια, χάρη στις ενέργειες της Μελίνας Μερκούρη και του αγώνα των αείμνηστων δημάρχων Αντρέα Λεντάκη και Δημήτρη Νικολαΐδη, ξεκινά η λειτουργία του θεσμού με εκδηλώσεις.

Την δεκαετία του ’90,με την υποστήριξη του Θάνου Μικρούτσικου, τότε υπουργού πολιτισμού, φτιάχνεται το μικρό χειροποίητο Θέατρο «Άννα Συνοδινού» για μικρότερες παραγωγές.

Σταδιακά ο χώρος διαμορφώνεται με παλιά βαγόνια, γίνονται βοηθητικοί χώροι, κυλικεία, φυτεύσεις, αναγκαίες ήπιες παρεμβάσεις και φτάνουμε στην εικόνα των θεάτρων όπως τα γνωρίζουν χιλιάδες επισκεπτών και φανατικών υποστηρικτών.

Από το 2012 τα θέατρα λειτουργούν με ευθύνη του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού.

Κάθε χρόνο και παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας τώρα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί τον ανθό των Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και σχήματα από το εξωτερικό και συμβάλλει δημιουργικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του λεκανοπέδιου.

Η μαγεία κάθε βραδιάς, όταν ο βράχος γίνεται το σκηνικό που αγκαλιάζει δημιουργούς και θεατές, γίνεται σημείο αναφοράς, κομμάτι της συλλογικής μνήμης, τρυφερή ανάμνηση για χιλιάδες ανθρώπους.
Φωτογραφίες και βίντεο, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, κάνουν αυτό το τοπίο μοναδικό και ονειρικό.

Είχα την χαρά και την τιμή το 2018 να συμβάλλω στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τα θέατρα, παραγωγή του Δικτύου με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε σκηνοθεσία του Χάρη Γιουλάτου, νέου βραβευμένου Βυρωνιώτη σκηνοθέτη.

Το ντοκιμαντέρ «Στη σκιά των βράχων» πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αποτελεί την πρώτη παραγωγή καλλιτεχνικού έργου από το Φεστιβάλ.

Τα σχέδιά μας, οι στόχοι μας, φιλόδοξοι και καινοτόμοι, υλοποιούνται αργά και βασανιστικά.

Η σπουδαία ιστορία του χώρου, των ανθρώπων που διεκδίκησαν και υπηρέτησαν τον θεσμό, η πορεία καλλιτεχνών, καταξιωμένων σήμερα, που πρωτοεμφανίστηκαν σε αυτά τα θέατρα, γίνονται η ασπίδα προστασίας του!

Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορία, ειδικά «όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία».

Η υποστήριξη του αγώνα των δύο Δήμων και του Δημοσίου ώστε ο χώρος να παραμείνει δημόσιος και δασικός, και από τον χώρο των εργαζομένων στον πολιτισμό είναι δεδομένη και δυναμική!

*Η Ελένη Βασιλοπούλου είναι Αντιπρόεδρος Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Πρώην αντιδήμαρχος Βύρωνα

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση