Η Gazprom εξετάζει την επιλογή να κόψει την προμήθεια αερίου σε «μη φιλικές χώρες»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα. Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες (30/3) το Κρεμλίνο.

Η Δύση εξετάζει αποδέσμευση αποθεματικών πετρελαίου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τα στρατηγικά της αποθέματα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), ενώ και οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) θα συζητήσουν αύριο Παρασκευή την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους. Στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα «ασπιρίνες», υποσχόμενη ότι παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να δράσει «αν χρειαστεί», ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον λιγνίτη, ως λύση έκτακτης ανάγκης, όταν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη ανακοινώσει το πλάνο για τις επόμενες δράσεις της.

Να σημειωθεί ότι το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία.

Στη σημερινή ομιλία του, στις 20.30 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν -σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- θα αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Πηγές του Λευκού Οίκου, που δηλώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, δεν διευκρίνισαν για πόσο καιρό σχεδιάζεται να διαρκέσει η διάθεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού την ημέρα στην αγορά, αν και κάποιες πληροφορίες μιλούσαν αρχικά για τουλάχιστον 180 ημέρες. Άλλωστε, οι υψηλές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια πλήττουν τον Αμερικανό πρόεδρο και το Δημοκρατικό Κόμμα, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τιμές του αργού έπεσαν 4,36 δολάρια στα 103,346 το βαρέλι, ενώ τα παράγωγα του πετρελαίου μπρεντ κατά 4,36 δολάρια το βαρέλι (–3,84%) στα 109,09 δολάρια το βαρέλι αφού κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πιθανή αποδέσμευση ποσότητας από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα.

Δεν αλλάζει στάση ο ΟΠΕΚ+

Στο μεταξύ, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ+, που συνεδριάζουν σήμερα, αναμένεται να διατηρήσουν τη στρατηγική τους να μην αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά την πίεση της Δύσης να τερματιστεί η αστάθεια των τιμών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα δεκατρία μέλη του Οργανισμού και οι δέκα σύμμαχοί τους με επικεφαλής τη Μόσχα πιθανότατα θα αυξήσουν και πάλι το συνολικό επίπεδο παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με αναλυτές.

Η διυπουργική του ΔΟΕ

Στην έκτακτη διυπουργική διάσκεψη του ΔΟΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή (15.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας, με αντικείμενο την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθεματικά των χωρών μελών της, αναμένεται να οριστεί «ο συνολικός όγκος» προτού ακολουθήσει η απόφαση για «την κατανομή κατά χώρα».

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση