Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, αλλά η κυβέρνηση απογυμνώθηκε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έντονο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια τριήμερη συζήτηση που αποκάλυψε τις εμφανείς αδυναμίες του επιτελικού κράτους.

Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί συνόλου 299 βουλευτών (απουσίαζε η Μαριέττα Γιαννάκου που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση), 142 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 156 κατά, ενώ υπήρξε κι ένα «παρών».

Ωστόσο προηγήθηκε έντονο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε τρεις ημέρες και αποκάλυψε τις εμφανείς αδυναμίες του περίφημου επιτελικού κράτους να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, ενώ επιβεβαίωσε τη συνειδητή επιλογή του Μαξίμου να επενδύει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες πλήττουν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο προσκήνιο τόσο το θέμα του πρόσφατου χάους από την κακοκαιρία, όσο και τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις σχέσεις της με τον υπόδικο παρουσιαστή. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς σε δύσκολη και αμήχανη θέση, επιχείρησε να αποδράσει, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εξέθεσε περαιτέρω το Μαξίμου που επιχείρησε ματαίως να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για όλα τα θέματα, επενδύοντας στο γνωστό αφήγημα πως «όλα και καλώς καμωμένα», καθώς και πως οι όποιες «αστοχίες» απλώς βοηθούν την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη. 

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισαν:

Ράπισμα εφ’ όλης της ύλης από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό, με τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις του Μένιου Φουρθιώτη για τα πάρε-δώσε με το μισό υπουργικό να κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι η πρόταση μομφής αυτή έχει σημασία γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για όλα τα μέτωπα άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. από τις εγκληματικές ευθύνες της όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «κάλπικη πρωθυπουργική συγγνώμη», με αφορμή το επιτελικό φιάσκο από την κακοκαιρία και σημείωσε «το δήθεν επιτελικό κράτος πρέπει να πέσει επειδή το επιτελείο είναι οι ολιγάρχες. Να τελειώνουμε με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματα».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο: «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους. Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα. Και εσείς επιμένετε να κινείστε με πολιτικάντικους τακτικισμούς και με στημένες ανούσιες κόντρες. Και το λέω αυτό γιατί από το εσωκομματικό σας ακροατήριο δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής ούτε μία πρόταση».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...
Διαφήμιση