Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Κ. Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους νεκρούς της πανδημίας και τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ φέρνει βαρύ πολιτικό κλονισμό στο Μαξίμου. Η έρευνα των δύο επιστημόνων, που δείχνει εκτόξευση της θνητότητας εκτός ΜΕΘ και αποδίδει σχεδόν το 40% των νεκρών της πανδημίας στην μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ήταν γνωστή στην κυβέρνηση από τον Μάιο και δημοσιοποιήθηκε χθες.

Κι έχει σημασία τα γεγονός ότι ο επικεφαλής της επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, στενός συνεργάτης του Σωτήρη Τσιόδρα, επέλεξε να αναρτήσει τα ευρήματά της στο twitter τονίζοντας δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του καθηγητή Τσιόδρα. Το δεύτερο, και πιο βαρύ πολιτικά, είναι ότι με την ολοκλήρωρή της, από τον Μάιο, είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία «στο ανώτατο επίπεδο».

Αυτές και μόνον οι δύο επισημάνσεις μάλλον αρκούν για να εξηγήσουν την οργή κατά του Σωτήρη Τσιόδρα που επικρατεί από χθες το βράδυ στο Μαξίμου. Όπως εξηγούν και την βαθιά αμηχανία: Χρειάστηκαν πάνω από 20 ώρες για να απαντήσει, με υπεκφυγές περί «κανιβαλισμού» της έκθεσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ η έρευνα κυριολεκτικά θάφτηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης – με εξαίρεση την διαδικτυακή έκδοση της «Καθημερινής» όπου έπαιξε δεύτερο θέμα με τον τίτλο «Καμπανάκι» από Τσιόδρα – Λύτρα για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα.

Η υπόθεση δεν έχει εύκολη διαφυγή για την κυβέρνηση, διότι ακουμπά ευθέως και εκθέτει βαριά, και προσωπικά, τον ίδιο τον πρωθυπουργό: Αποκαλύπτει πως όταν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε, κυνικά, στην Βουλή ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν αυξημένη θνητότητα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ – «εάν έχετε στοιχεία, φέρτε τα», έλεγε -, γνώριζε και τα στοιχεία και την έρευνα.

Όταν έλεγε επίσης, πως δεν υπάρχει θέμα αντοχής του ΕΣΥ, γνώριζε ότι οι αντοχές του έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Το λέει και αυτό η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα τονίζοντας ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με συνέπεια να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Το βίντεο με την επίμαχη δήλωση Μητσοτάκη στην Βουλή κατακλύζει από το πρωί τα social media με τα hashtag #κυβέρνηση συμμορία και #μητσοτάκη παραιτήσου. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σκληρή προσωπική παρέμβαση προκαλώντας ευθέως τον πρωθυπουργό: «Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…», έγραψε στην ανάρτησή του. Oξεία ήταν η αντίδραση και από το ΜέΡΑ 25 που κάνει λόγο για «έγκλημα» και ρωτά «πόσοι από τους 130 ανθρώπους που χάσαμε χθες θα είχαν σωθεί αν δεν επέμενε ο κ. Μητσοτάκης στις τραγικές πολιτικές του αποφάσεις να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην γίνονται τεστ;».

Οποιες απαντήσεις κι εάν δοθούν, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις damage control που γίνονται στο Μαξίμου, το ζήτημα που άνοιξε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν κλείνει εύκολα. Πόσο μάλλον, αφού συνοδεύεται από εκατόμβες νεκρών καθημερινά και από την δημόσια, σημερινή παραδοχή του προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιου Λουκίδη ότι ανάλογη θνητότητα με εκείνη της Ελλάδας δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Της Μαρίνας Αλεξανδρή στο tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση