Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφεύγει από την ακρίβεια μέσω Ουκρανίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Να αποδράσει, μέσω Ουκρανίας, θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ευθύνες που τον βαρύνουν στο μέτωπο της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός, στη μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τις οικονομικές-ενεργειακές παρενέργειες της στρατιωτικής εισβολής ώστε να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε ανακουφιστικά μέτρα.

Ο Κ. Μητσοτάκης προετοίμασε το σχετικό έδαφος κατά την προχθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προϊδέασε για τις σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, αποσιωπώντας τους τραγικούς χειρισμούς που προκαλούν το ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως παρατηρούν οι γαλάζιοι αξιωματούχοι, ο πρωθιερέας της κυβέρνησης φρόντισε να εξαλείψει τις προσδοκίες για τη χορήγηση του πασχαλινού φιλοδωρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί στον στόχο της εξεύρεσης πόρων μόνο για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο.

Παρακάλια στους επιχειρηματίες

Ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε, μάλιστα, να κλείσει το παράθυρο κάθε νομοθετικής παρέμβασης προς την κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων. Πρόσφατα, κατέστησε σαφές ότι βασίζεται στη μεγαθυμία των επιχειρηματιών για την απορρόφηση των ανατιμήσεων. Στο πλαίσιο συνάντησης με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τους μετέφερε την ανάγκη να βάλουν πλάτη για τη συγκράτηση των τιμών.

Οι επικοινωνιακές μηχανές του Μαξίμου, σε αυτές τις συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού, επιδιώκουν να καλλωπίσουν το πρωθυπουργικό προφίλ. Γαλάζιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων -όσο διαρκεί η κρίση- είχε θετικό αντίκτυπο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραπέμπουν δε στην αποσαφήνιση της στάσης των «27» στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Οι ένοικοι του Μαξίμου, ως γνωστόν, επικαλούνται τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια έναντι των κοινωνικών αιτημάτων, στη σκιά των απευθείας αναθέσεων ύψους 6.65 δισ.

Τουρισμός και αγροτικές κινητοποιήσεις

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Ν.Δ. για τις συνέπειες των εχθροπραξιών στο μεγάλο στοίχημα του τουρισμού. Οι θεσμικοί φορείς της βαριάς βιομηχανίας έχουν ήδη μεταφέρει στο Μαξίμου την αγωνία τους για τις πιθανές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στο σκέλος των κρατήσεων. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί κατέχουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική «πίτα» του τουρισμού και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί οπωσδήποτε, όπως αναφέρουν βουλευτές της πλειοψηφίας.

Βασική εστία προβληματισμού αποτελούν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο να κληθούν να διαχειριστούν νέες αντιδράσεις λόγω της περαιτέρω εκτίναξης του κόστους παραγωγής.  Ήδη, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων με τους κ. Σταϊκούρα-Γεωργαντά-Σκρέκα, ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται επί ποδός από τη στιγμή που τα αιτήματά τους προσέκρουσαν στο δημοσιονομικό τείχος.

Εσωκομματική γκρίνια

Σε αυτό το φόντο, οι τριβές πολλαπλασιάζονται σε όλες τις βαθμίδες του κυβερνητικού οικοδομήματος. Οι φραγμοί που ύψωσαν στην καταβολή του πασχαλινού βοηθήματος οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναζωπύρωσαν τη διένεξη μεταξύ των τεχνοκρατών του Μαξίμου και των υπουργών που έχουν εκλεγεί βουλευτές. Βασικός εκφραστής των «σκληρών» της επιτελικής δομής θεωρείται ο Αλ. Πατέλης. Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού έβγαλε στην κυκλοφορία τη διαβόητη θέση ότι οι μειώσεις φόρων δεν θα αποτυπώνονταν στις τιμές. Στην ουσία, όμως, ο Αλ. Πατέλης ήθελε να… συνετίσει τους Χρήστο Σταϊκούρα – Άδωνι Γεωργιάδη -αμφότεροι εκλεγμένοι- που είχαν μισανοίξει το παράθυρο της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το αρνητικό κοινωνικό κλίμα έχει διαχυθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. μετέφεραν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις διαμαρτυρίες των πολιτών από τις περιφέρειές τους για την εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος, με τον Χρήστο Κέλλα να χαρακτηρίζει «ακριβοθώρητο» τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Γαλάζια στελέχη αξιώνουν, παράλληλα, από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Μέχρι τότε, όπως συζητούν, θα εισπράττουν σιωπηλά τις διαμαρτυρίες των πολιτών στις εκλογικές τους περιφέρειες.

*Του Κώστα Σαββόπουλου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση