Η κυβέρνηση κοιτάζει τις τιμές να ανεβαίνουν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

H ακρίβεια στο ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης θα είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα που έρχεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει απροστάτευτο τον πληθυσμό απέναντι σε ένα φαινόμενο που, όχι μόνο θα σαρώσει το μέσο νοικοκυριό, αλλά είναι και κάτι που αναμένεται ήδη από τον Ιούνιο. Είχε χρόνο να προετοιμαστεί. Είχε χρόνο να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας. Δεν το έκανε.

Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη φανερά. Το 30% των οικογενειών νιώθουν από τώρα το πρόβλημα, χωρίς ακόμα ο καιρός να επιβάλει την ανάγκη της θέρμανσης. Αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρόβλεψη, θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Μετά από τις αλλεπάλληλες καραντίνες, ήδη, περισσότερες από μία στις τρεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του οριστικού κλεισίματος λόγω χρεών και υψηλών λογαριασμών.

Ο μέσος μισθός είναι ανεπαρκής και καθηλωμένος στα ίδια επίπεδα που τον άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για αύξηση του μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποστούν την αύξηση, κατά 40%, της τιμής πετρελαίου. Με άλλα λόγια, την ώρα που αυξάνεται και η τιμή στην ενέργεια, παρασέρνοντας όλες τις τιμές στα ύψη, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η αυτονόητη και εφαρμοσθείσα και σε άλλες χώρες μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, για να αντιμετωπιστεί η κρίση, απαντιέται με ένα ξερό «δεν υπάρχει περιθώριο». Και ας φωνάζουν πλέον και οι ίδιοι οι βουλευτές τους. Η αυτονόητη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, απαντιέται με το επιχείρημα πως «θα οδηγήσει σε λουκέτα». Δεν βλέπουν πως και τα λουκέτα έρχονται και ο κόσμος φτωχοποιείται βίαια με τις επιλογές τους.  

Αντί αυστηρών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να αποτραπεί η διαιώνιση του καρτέλ στον χώρο της ενέργειας, απαντάνε με ευχολόγια. Αντί για ρυθμιστικό ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά, με αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, την βγάζουν στο σφυρί για φίλους τους. 

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά σοβαρή, το μόνο που δεν είναι σοβαρό στην χώρα μας είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η πανδημία καλπάζει εκτός ελέγχου και ο κ. Μητσοτάκης τη μία πετάει λευκή πετσέτα και την άλλη ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες. Η έκρηξη τιμών συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και την βιωσιμότητα επιχειρήσεων. 

Αν δεν ληφθούν ακόμα και τώρα μέτρα προστασίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, η απειλή για μια νέα ανθρωπιστική κρίση, παρόμοια με αυτή που έζησε η Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια,  θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή, όσο πλησιάζει ο επικείμενος παγωμένος χειμώνας. 

Πηγή: Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση