Η κυβέρνηση άνοιξε την “κερκόπορτα” για την είσοδο ιδιωτών και στο νερό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Κερκόπορτα» για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των υδάτων αποτελεί η τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ζητήματα σχετικά με την πανδημία. Πρόκειται για τον Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και αφορά περίπου το 80% των νερών της χώρας. Το ΕΥΣ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία, που σχετίζεται μεταξύ άλλων με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ στην Αττική αλλά μόνο για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει ιδιώτης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α/ 232)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ, λόγω απόφασης του ΣτΕ (2014), που επιβάλλει το 50+1% να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Το θεμα ανέδειξε και κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση