Η «Ιβηρική λύση»: Πώς μείωσαν τις τιμές στην ενέργεια Ισπανοί και Πορτογάλοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εν μέσω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προχωρούν στον περιορισμό της μέσης τιμής του φυσικού αερίου και του άνθρακα και κατ’ επέκταση μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αυξανόμενο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες τους.

Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία («Εξαίρεση της Ιβηρικής») με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη ενός νέου μηχανισμού μείωσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σε διάστημα δώδεκα μηνών, ορίζοντας τη μέση τιμή του φυσικού αερίου και του άνθρακα στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

«Οι μεγάλοι ωφελούμενοι, σε όγκο καταναλωτών, θα είναι αυτοί που έχουν υποφέρει περισσότερο από τις αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας από τα εκατομμύρια νοικοκυριά που καλύπτονται από το PVPC (σ.σ: ρυθμιζόμενο τιμολόγιο), των οποίων το ενεργειακό κόστος αναφέρεται άμεσα σε αυτό της αγοράς χονδρικής», εξηγεί ο Φρανσίκσο Βαλβέρδε, ειδικός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επικεφαλής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εταιρεία Menta Energía.

Έκρηξη τιμών

«Επίσης, πολλές μεγάλες βιομηχανίες που αντλούν την ενέργειά τους απευθείας από την αγορά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συμβάσεις που συνδέονται με την (παραπάνω) μείωση», υπογραμμίζει. «Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Έχω έναν πελάτη, ένα μεγάλο σχολείο με πισίνα, που κάθε Μάρτιο πλήρωνε από 6.000 μέχρι και 8.000 ευρώ. Φέτος τον Μάρτιο έχουν πληρώσει 30.000 ευρώ. Μπορεί να είναι σχολείο, μπορεί να είναι ένα κατάστημα σιδηρικών, ένα σούπερ μάρκετ ή ένας μεγάλος χώρος», διευκρινίζει.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα σχολίασε τη νέα αυτή πολιτική λέγοντας: «Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για τους καταναλωτές, τους οικιακούς και τους βιομηχανικούς».

«Είναι ένα σύστημα που, με την Εξαίρεση της Ιβηρικής να αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αυξάνεται στην αγορά ως αποτέλεσμα της τιμής του φυσικού αερίου και θα επιτρέψει στους βιομηχανικούς καταναλωτές να επωφεληθούν από αυτήν τη μείωση των τιμών στο μέλλον», προσέθεσε.

Η Κομισιόν ενέκρινε την ισπανική και πορτογαλική πρόταση για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και του άνθρακα που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το αποτέλεσμα θα γίνει ορατό στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ερχόμενο Μάιο και για τους επόμενους 12 μήνες.

Μέτρο-καταλύτης

«Είναι μια καλή συμφωνία που μας προστατεύει από αναταράξεις, από αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες», είπε ο Ριμπέρα. Αυτήν τη στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 90 ευρώ ανά MWh.

Και οι δύο χώρες θα μπορούν να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο που θα παρασύρει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες.

«Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου, η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να βοηθήσουν την οικονομία σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ μετά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε το γραφείο της Επιτρόπου της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Αν και αρχικά η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν προτείνει το όριο τιμής του φυσικού αερίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), γνώριζαν ωστόσο ότι αυτό το ποσό ήταν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Τεράστια ανακούφιση

Τελικά, το πλαφόν θα είναι κάπως υψηλότερο: 40 ευρώ στα πρώτα στάδια εφαρμογής του μέτρου και 50 ευρώ στο μέσο όρο της περιόδου εφαρμογής του μηχανισμού (12 μήνες δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2023). Ωστόσο, αυτό το τελικό όριο θα επιτρέψει μια, περισσότερο από ουσιαστική, μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.

Οι λογαριασμοί θα μειωθούν για το 40% νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις του τελευταίου χρόνου καθώς δεν βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά των ηλεκτρικών εταιριών και πληρώνουν πολύ ακριβότερο ρεύμα από το υπόλοιπο 60% των καταναλωτών. Μόλις τεθεί το ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο, η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 130 ευρώ σε μια ακριβή ημέρα, πολύ μακριά από τα 220 που πληρώνεται σήμερα ή τα 280 ευρώ του περασμένου Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή είναι μόλις η τελευταία από την ισπανική κυβέρνηση για να μειώσει το βάρος του πληθωρισμού και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το κόστος της βενζίνης κατά 20 σεντς ανά λίτρο ως μέρος ενός σχεδίου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,4 δισεκατομμύρια £/17,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση