Η αυτοκτονική Ευρώπη και το ελληνικό προτεκτοράτο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Οκόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για οικονομική επιβράδυνση, έκρηξη του πληθωρισμού και ένα πιθανό κύμα κοινωνικής αναταραχής, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται σε απαράδεκτα επίπεδα”, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην πρόσφατη αξιολόγηση για τον αντίκτυπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

«Ο μακρύς κατάλογος των προκλήσεων απαιτεί ανάλογες και συντονισμένες ενέργειες πολιτικής σε εθνικό και πολυμερές επίπεδο, για την αποτροπή ακόμη χειρότερων αποτελεσμάτων και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για όλους» δήλωσε ο Pierre – Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Στου κουφού την πόρτα!

Και πώς προετοιμάζονται οι χώρες – μέλη της Ένωσης για όλα αυτά, που σε μεγάλο βαθμό οξύνονται από τα αδιάκοπα άνευ αποτελέσματος μέχρι στιγμής κύματα των κυρώσεων, στα οποία πρωταγωνιστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Μπορεί η Ευρώπη να γίνει σύντομα ανεξάρτητη ενεργειακά;

Διεθνείς οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν τελειώνουν σε μια ενδεχόμενη διακοπή των ενεργειακών προμηθειών. «Η ρήξη δεν θα επέλθει μόνον εάν σταματήσει η Γερμανία να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο ή εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Η διατάραξη και άλλων ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη, όπως τα μέταλλα, θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο», τόνισε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Πολ Γκρούνβαλντ.

«Μια ρήξη μεγάλης έντασης θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στο γερμανικό βιομηχανικό οικοδόμημα, και αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση και χαμηλότερη εμπιστοσύνη. Τότε θα βρισκόμασταν ενώπιον χρηματοοικονομικού σοκ» πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι μιλούν για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, χωρίς να αναφέρονται στις συνέπειες από το κόστος των επιβαρύνσεων από νέες πηγές και προμηθευτές. Τι θα σημάνει αυτό για εκατομμύρια πολίτες που δεν προστατεύονται με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις αμοιβές για να αντιμετωπίσουν τις θηριώδεις πληθωριστικές πιέσεις;

Και ο πληθωρισμός δεν πλήττει το ίδιο όλους. Με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τόσο αυξημένες, υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής σε πολλές χώρες, όπου αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών.

Και τι θα συμβεί εδώ, στη δική μας χώρα με την τόσο ρηχή και εξαρτημένη παραγωγική βάση, όπου 800.000 άτομα αμείβονται με τον βασικό μισθό ή και ακόμα λιγότερα; Μια χώρα όπου ο ανταγωνισμός κατέληξε παραμύθι με δράκο, καθώς τα καρτέλ με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αισχροκερδούν ασύστολα, κάνοντας την Ελλάδα τη χώρα με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ: «Αν η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ναρκοπέδιο, η ελληνική έχει και δικές της επιπλέον προκλήσεις. Η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας αποτελούν λόγους για εγρήγορση και μέσα στη νέα κρίση. Για μια οικονομία με συστηματικό έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, η πρόκληση είναι τεράστια».

Πριν από λίγες μέρες, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε τα οικονομικά στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών για τους δύο πρώτους μήνες του 2022, που έδειχναν αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων κατά 30%, αλλά και μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών κατά 63,3%, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 131,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου!

Και το χειρότερο; Η τάση αυτή δεν είναι παροδική, αφού, κατά την Eurobank, «το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, κυρίως επειδή ο δείκτης εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές ειδικά της ενέργειας ανέρχεται στο 81,4% (πηγή: Eurostat, στοιχεία 2020) επί του συνόλου των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων (gross available energy) και είναι από τους υψηλότερους ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ-27 (62,1% Ευρωζώνη και 57,5% για ΕΕ-27)», «με αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής από την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη Γερμανία, με κατώτατο μισθό 1.584 ευρώ, η μεγαβατώρα χρεώνεται 120 ευρώ και στην Ελλάδα, με κατώτατο μισθό 713 (με την αύξηση 1,6 ευρώ την ημέρα), η μεγαβατώρα έφτασε σε νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ, με χρέωση 287,45 ευρώ! Το δεύτερο, μετά το ρεκόρ θανάτων στην πανδημία!

*Του Δήμήτρη Χρήστου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση