Ηπατίτιδα στα παιδιά: Έκτακτη ανακοίνωση του ECDC – Κρούσματα σε 12 χώρες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο αδενοϊός «ύποπτος» για την οξεία ηπατίτιδα

Οι ειδικοί διεθνώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά οφείλεται σε έναν κοινό ιό που συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε πολύ μικρές ηλικίες. Η πιο πιθανή αιτία αυτή τη στιγμή εστιάζεται στον «Αδενοϊό 41».

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανησυχήσει γονείς και παιδιάτρους και στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία:

«Αν είναι αυτός το παθογόνο αίτιο, φαίνεται πως έχει κάνει μετάλλαξη και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γενοκτονία στη Γάζα: Είναι απαραίτητο να εξεγερθούμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι πρωτοφανές στην ιστορία του 21ου...

Μόσχα: Ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν – “Θα νικήσουμε μαζί”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα...
Διαφήμιση