Ζητείται επειγόντως… σοβαρή κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σοβαρή. Η επικοινωνιακή διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν τη χώρα, με μόνο σκοπό όχι να λύσει, αλλά να εξαφανίσει τα προβλήματα και να παρουσιάσει στους τηλεθεατές μια εικονική κανονικότητα, δεν δείχνει ίχνος σοβαρότητας.

Και δεν δείχνει σοβαρότητα γιατί τώρα, που πέρασαν 2,5 ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης, τα προβλήματα που τόσον καιρό έκρυβαν κάτω από το χαλί αρχίζουν να διογκώνονται και να τους πνίγουν. Και μαζί με αυτούς βεβαίως και εμάς…

Στο επίπεδο της υγειονομικής κρίσης, η επικοινωνιακή διαχείριση που ήθελε «πεταμένα λεφτά την επένδυση στο ΕΣΥ», «τους θανάτους να αυξάνουν με την αύξηση των ΜΕΘ», «το τελευταίο μίλι της πανδημίας» να είναι ατέλειωτο και τον πρωθυπουργό να παριστάνει στη Βουλή ότι δήθεν δεν γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που αποδείκνυε τις θανατηφόρες συνέπειες της μη επένδυσης στο ΕΣΥ, έχει καταστήσει την Ελλάδα εδώ και μήνες πρωταγωνίστρια στους θανάτους στην Ευρώπη.

Η υποκρισία, οι ψευδείς ειδήσεις και η απόκρυψη της αλήθειας έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Οι εκατόμβες των καθημερινών θανάτων τους τελευταίους μήνες, που μας φέρνουν ουραγούς στην Ευρώπη με 2,5 φορές περισσότερες απώλειες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας μη σοβαρής, αν όχι και εγκληματικής, λόγω των συνεπειών, διαχείρισης της πανδημίας.

Αλλά και στο επίπεδο της κλιματικής κρίσης, η κατάρρευση του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους» σε δύο, ήδη, περιπτώσεις φυσικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα με αδικαιολόγητα, για το μέγεθός τους, ολέθριες συνέπειες, μια φορά το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και μια φορά τώρα με τον χιονιά, ολοκληρώνει την εικόνα μιας μη σοβαρής κυβέρνησης που «με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια».

Και ακόμη στο επίπεδο της οικονομίας, αντί να φέρουν ξένες επενδύσεις που θα άνοιγαν, όπως υπόσχονταν, νέες δουλειές και θα δημιουργούσαν, όπως έταζαν, νέες θέσεις εργασίας, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη αφαίμαξη των δημόσιων εσόδων και σε μια ολέθρια επέλαση στο κράτος και στα δημόσια αγαθά, ξεπουλώντας όσο – όσο τον δημόσιο πλούτο και μοιράζοντας δισεκατομμύρια «κάτω από το τραπέζι» σε κομματικούς και επιχειρηματικούς τους φίλους.

Με αποτέλεσμα η χώρα να έχει αρχίσει να εμφανίζει ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, μήνες πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία. Και με το δημόσιο χρέος να διατηρείται, με απόσταση, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

Και τέλος στο επίπεδο της ενεργειακής κρίσης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στη χειρότερη στιγμή, η άκαιρη, βεβιασμένη και χωρίς εγγυήσεις για τη διατήρηση της ενεργειακής μας αυτονομίας απολιγνιτοποίηση της χώρας, από κοινού με την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα προστασίας της τιμής της ενέργειας, αλλά και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, μας έκαναν τα ιδανικά θύματα της εγχώριας και της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Το ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη και ως προς την τιμή της ενέργειας, σφραγίζει τη διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ίχνος σοβαρότητας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που παρακολουθεί άπραγη τις τιμές να ανεβαίνουν. Ενώ τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αμυνόμενα και προστατεύοντας τους καταναλωτές, έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβατικές κινήσεις μείωσης των φόρων στα καύσιμα και ελέγχου των τιμών, ενώ ακόμη και ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν έβαλε πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρατώντας ψηλά τη σημαία της απόλυτης ελευθερίας της αγοράς, παρακολουθεί τη μεσαία και χαμηλή εισοδηματικά τάξη να φτωχοποιείται, όπως ο Νέρωνας παρακολουθούσε την καιόμενη Ρώμη.

Περιμένοντας κι εδώ να εξαντληθεί το τελευταίο μίλι, όπως διαδίδουν και για την ενεργειακή κρίση, την οποία θεωρούν συγκυριακή και προσωρινή. Σε αντίθεση με σοβαρούς οικονομολόγους διεθνώς που πιστεύουν ότι αυτή η κρίση δεν θα περάσει εύκολα.

Πόση σοβαρότητα χρειάζεται να διαθέτει μια κυβέρνηση για να αντιληφθεί ότι σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, αν δεν πάρει μέτρα, οι τιμές θα ανέβουν στα ουράνια;

Πόση σοβαρότητα χρειάζεται να διαθέτει μια κυβέρνηση για να αντιληφθεί ότι ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, αλλά με φορολογικά μέτρα και με θεσμικές παρεμβάσεις προστασίας της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων;

Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον περισσότερη σοβαρότητα, από όσο διαθέτει μια κυβέρνηση που έχει στο ένδοξο παρελθόν της καταγράψει… εποποιίες διανομής χιλιάρικων με τσάντες.
Είναι σαφές ότι η χώρα για να βγει από την πολλαπλή υγειονομική, ενεργειακή και οικονομική κρίση χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση δηλαδή που θα υψώσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος πάνω από τη δική της εικόνα, αλλά και πάνω από τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας κομματικών και επιχειρηματικών φίλων της.

Μια κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να σπάσει αβγά, προκειμένου να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής.

Μια κυβέρνηση που θα επανασυστήσει το κοινωνικό κράτος, θα ξαναστήσει στα πόδια του τον κρατικό μηχανισμό και θα ενισχύσει τις αποδυναμωμένες δημόσιες δομές.

Μια σοβαρή κυβέρνηση που θα προχωρήσει με τόλμη σε μια μεγάλη παραγωγική ανασυγκρότηση που θα ξαναβάλει στο παιχνίδι της ανάπτυξης την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο μια μικρή κάστα ευνοημένων.

Μια σοβαρή κυβέρνηση που θα επαναφέρει την πληγωμένη αξιοπιστία των πυλώνων της δημοκρατίας που, με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκθέτουν σήμερα τη χώρα διεθνώς.

Με δυο λόγια η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια προοδευτική κυβέρνηση να την βγάλει από τα τεράστια αδιέξοδα στα οποία την βούλιαξε η ΝΔ, δηλαδή η… Νεοφιλελεύθερη Δεξιά. 

*Του Γιάννη Μυλόπουλου στο tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση