Ζελένσκι σε Σολτς: «Οι κυρώσεις ήρθαν αργά, ενεργείτε κυρίως οικονομικά»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στη γερμανική βουλή μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος άσκησε κριτική απέναντι στη στάση της Γερμανίας και της Δύσης στην πολεμική κατάσταση που μαίνεται στη χώρα του.

«Η βοήθεια και κάποιες κυρώσεις ήρθαν πολύ αργά για να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε επικριτικό τόνο και σημείωσε πως «ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με τη Ρωσία». Τόνισε δε, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, πως «ενεργείτε κυρίως οικονομικά».

Υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων στη Budestag που είχαν σηκωθεί όρθιοι, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να συνδράμουν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. «Παροτρύνω τον καγκελάριο Σολτς να δώσει στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται ένας λαός στην Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα τείχος στη μέση της Ευρώπης, μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» το οποίο και κάλεσε τη Δύση «να το γκρεμίσει».

Ο Ζελένσκι είπε ακόμα πως πάνω από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και απευθυνόμενος στον καγκελάριο Σολτς, είπε: «Ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, είπε κάποτε: «Κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το τείχος, καταστρέψτε αυτό το τείχος». Απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητέ καγκελάριε Σολτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος. Δώστε στη Γερμανία την ηγεσία που της αξίζει. Για να είναι περήφανοι για εσάς οι απόγονοί σας. Υποστηρίξτε την ειρήνη, υποστηρίξτε την Ουκρανία. Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο».

«Μετά τα οκτώ χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς η Ρωσία βομβαρδίζει τα κτίριά μας. Ό,τι όμορφο έχουμε, σχολεία και πάρκα. Έχουμε ελλείψεις σε νερό και βασικά τρόφιμα. Μερικά από τα αιτήματά μας, έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να μας υποστηρίζετε για κάθε νέα βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Σας λέγαμε ότι γίνονταν κάποιες προετοιμασίες για πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

«Ρωτάμε τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν μας απάντησαν ποτέ. Σε αυτό το σημείο μας είπαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει» είπε ο Ζελένσκι για την περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκής Ένωση. «Η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Μας είναι δύσκολο να ζήσουμε χωρίς την υποστήριξη του κόσμου». Όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε μετά τον πόλεμο να μην ντρέπονται που δεν επενέβησαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι ο λαός του θέλει να ζει ελεύθερος και να μην υποταχθεί στο ρωσικό καθεστώς.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους Γερμανούς που στηρίζουν τους Ουκρανούς. «Είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε πολίτες που βοηθούν πρόσφυγες, είτε γερμανικές εταιρείες, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους».

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ευρωλίγκα: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 77-75, πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα (highlights)

Ο Ολυμπιακός «διάβασε» άψογα το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, «αρπάζοντας»...

Superleague: Η ΑΕΚ διέλυσε με 3-0 τον Παναθηναϊκό και πάει για τίτλο – Βαθμολογία

Η πρωταθλήτρια είναι εδώ! Η ΑΕΚ θύμισε ξανά την...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...
Διαφήμιση