‘Ερχεται ή δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Αντρέας Παναγόπουλος – Καθ΄ όλη τη διάρκεια, μέχρι σήμερα, της πανδημίας, ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε τις πλέον αντιφατικές πληροφορίες από ειδικούς και μη, “γκουρού” και πολιτικούς, ερευνητές και άσχετους με το αντικείμενο (βλ π.χ. Μπιλ Γκέιτς ο “βασιλιάς του κουβά”) περί του τέλους της. Ορισμένες μάλιστα φορές αυτές οι αντιφάσεις δημοσιεύονται ή μεταδίδονται από τα ίδια Μέσα και με διαφορά λίγων μόνο ωρών…

Ετσι, έχουμε διαβάσει και ακούσει για το τέλος της πανδημίας “στο τέλος του 2021”, “στο πρώτο 6μηνο του 2022”, “τον επόμενο μήνα” ή “μέχρι τον Μάρτιο” και όλα αυτά με την -ελληνικής έμπνευσης- “γαρνιτούρα” για το ότι “διανύουμε το τελευταίο μίλι”. Ολες έχουν, μέχρι στιγμής πέσει έξω ενώ το ένα κύμα διαδέχεται το άλλο και μάλιστα με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Η χθεσινή ημέρα είναι χαρακτηριστική της ταυτόχρονης σχεδόν δημοσίευσης δύο εντελώς αντιφατικών προβλέψεων. Από τη μία του λεγόμενου και “γκουρού” (;) του Covid Κρίστοφερ Μιούρεϊ και από την άλλη του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ .

Ο μεν πρώτος, με δεδομένη τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, εκτιμά ότι θα προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός, παρά τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση covid.

O «γκουρού» (;) των προβλέψεων της Covid, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά. Για την Ελλάδα, εκτιμά ότι η κορύφωση του κύματος αναμένεται να να γίνει εντός αυτού του μήνα, τον Ιανουάριο.

Ανατρέχοντας στις ειδήσεις μεγάλων ΜΜΕ, διαβάζουμε ακριβώς τα αντίθετα:

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποιεί ότι η πεποίθηση πώς η παραλλαγή Όμικρον είναι το τέλος της πανδημίας «είναι αφελής». Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» τονίζει πώς οτι «μια λοίμωξη από την Όμικρον  δεν μας δίνει απαραίτητα ανοσία από μια επόμενη παραλλαγή του ιού».

Ο Λάουτερμπαχ αναμένει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της πανδημίας του μέσω της εισαγωγής μιας γενικής απαίτησης εμβολιασμού, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ένα τέτοιο μέτρο. «Πρέπει να αποδεχτούμε όμως  ότι ακόμα και έτσι, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να εμβολιάσουμε όλους», είπε ο Λάουτερμπαχ στην «Welt am Sonntag». «Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα μη εμβολιασμένων ανθρώπων που μπορούμε να παρακινήσουμε να εμβολιαστούν με υποχρεωτικό εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός τόνισε πώς ελπίζει ότι η κοινωνία θα προστατεύεται σχετικά καλά από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Δεν πρέπει πλέον να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία το καλοκαίρι θα είναι απατηλά καλό, αλλά νέες παραλλαγές θα μας εκπλήσσουν το φθινόπωρο – και αυτό γιατί δεν θα έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Γιατί τότε όλα θα ξεκινούσαν από την αρχή».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «αν αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή που είναι τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον, αλλά σημαντικά πιο θανατηφόρα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε και να κατασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Παρόμοιες, αντιφατικές προβλέψεις κάνουν και οι λαλίστατοι Έλληνες τηλε-επιστήμονες, με εκείνους που βρίσκονται πιο κοντά στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να βλέπουν μονίμως “φως στο τούνελ” και “τελευταία μίλια” για να στηρίξουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Περιττό να πούμε ότι κάθε κυβέρνηση και ιδιαίτερα εκείνες που επιμένουν στα “αισιόδοξα” σενάρια αντί να λειτουργήσουν οργανωμένα με βάση διαφορετικά σενάρια, περιλαμβανομένων των χειρότερων, τείνουν να υιοθετούν τις προβλέψεις των… χαμογελαστών “γκουρού” παρά εκείνων που προειδοποιούν για έναν μαραθώνιο κατά της πανδημίας.

Πέραν του γελοίου του πράγματος, αυτές οι αντιφατικές προβλέψεις συμβάλλουν στη φθορά της αξιοπιστίας τόσο των κυβερνήσεων όσο και των επιστημόνων και βέβαια των ΜΜΕ που τις αναμεταδίδουν πουλώντας “ενέσεις αισιοδοξίας” ή “τρόμου” σε ένα κοινό που ούτως ή άλλως ζει σε καθεστώς φόβου.

Με άλλα λόγια, όλοι, επιστήμονες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους. Τα δικά τους και της κοινωνίας…

Στο μεταξύ μετράμε χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα προλάβουν να δουν το πραγματικό τέλος της πανδημίας…

* Άρθρο του Αντρέα Παναγόπουλου στο anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση