Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε ακόμα πιο αυταρχικό – Βάζουν στο στόχαστρο και τις απεργίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο με νέες δυσμενέστατες ρυθμίσεις – Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που μεταφράζεται σε κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες με ρεπό και ωράριο λάστιχο, ενώ καταργείται η κυριακάτικη αργία σε αρκετούς κλάδους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης όμως δεν έμεινε μόνο αλλά εκεί αλλά βάζει στο στόχαστρο και τις απεργίες, τις οποίες επιχειρεί να μπλοκάρει. Μεταξύ άλλων καταργεί τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα συνδικάτα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».

Επίσης, για να γίνει μία απεργία θα πρέπει να προηγηθεί μία απίστευτη γραφειοκρατία. Η 24ωρη προειδοποίηση πλέον θα πρέπει να είναι «έγγραφη, να επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη ή τους εργοδότες που αφορά και περιλαμβάνει την ημέρα και ώρα έναρξης και τη διάρκεια της απεργίας, τη μορφή αυτής, τα αιτήματα της απεργίας και τους λόγους που τα θεμελιώνουν».

Παράλληλα περιορίζει τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να συμμετέχουν σε απεργίες, δημιουργώντας τον θεσμό του «προσωπικού ασφαλείας» που θα φτάνει σε ποσοστό 33%.

Επίσης, όσοι κάνουν κατάληψη θα έχουν αστική ευθύνη και θα είναι αντιμέτωποι με καταβολή αποζημίωσης στην «θιγόμενη επιχείρηση». Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση».

Το άρθρο 59 περί «διευθέτησης χρόνου εργασίας» αναφέρει αόριστα τα παρακάτω:

«Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, να εφαρμοσθεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Επίσης καταργείται η κυριακάτικη αργία κλάδων όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, μηχανογράφηση. Ειδικότερα καταργείται στους κλάδους:

  • Εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων.
  • Κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  • Κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  • Ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  • Παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  • Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Φύλαξης (security).

ΣΥΡΙΖΑ: Το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας

«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας» σχολιάζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως σημειώνει, «το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι το νομοσχέδιο «πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Με όχημα αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον, τη μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα. Μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης. Δεν μπορεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, να γυρίζει η χώρα μας σε σκοτεινές εποχές, που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και τη δουλειά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την κατοχύρωση των εργαζομένων, των αμοιβών και των δικαιωμάτων τους.

Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ευημερίας χωρίς κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους. Αυτός ο αγώνας αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, αφορά κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αφορά το μέλλον και την προοπτική του λαού μας. Ο  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει αυτήν τη μάχη αταλάντευτα στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις και στην κοινωνία, για να αποσυρθεί και να ακυρωθεί αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο».

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα κατά του κόσμου της εργασίας»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στις δεσμεύσεις της προς τα μεγάλα συμφέροντα που τη στήριξαν και τη στηρίζουν, προχωρά στο επόμενο στάδιο του αντεργατικού σχεδιασμού της, που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2019» αναφέρει από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) Κώστας Αρβανίτης.

«Το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη με την ψευδεπίγραφη και παραπλανητική ονομασία «Για την Προστασία της Εργασίας» κατατέθηκε στη Βουλή και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Παρά την καθολική αντίδραση των Συνδικάτων, παρά το μαχητικό παρών των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, παρά τις φωνές διαφοροποίησης ακόμη και εντός της κυβερνητικής παράταξης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να φέρει στη Βουλή ένα ελάχιστα διαφοροποιημένο νομοσχέδιο, αφήνοντας άθικτα τα κεντρικά σημεία του: την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση στην ουσία του 8ωρου, τη θεσμική κατοχύρωση της τσάμπα (για τον εργοδότη) υπερωριακής απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση των «Μένουμε Ευρώπη» αποσπά την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και την οδηγεί με τριτοκοσμικής έμπνευσης ρυθμίσεις σε εργασιακό «no man’s land».

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αντισταθούμε στο πισωγύρισμα αυτό, από κάθε μετερίζι: Την Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δρόμο.

Για να έχει μέλλον η Εργασία, για να έχουμε όλοι μέλλον με δικαιώματα. Η Αριστερά είναι το Μέλλον» υπογραμμίζει.

Ακολουθεί αναλυτικά το νομοσχέδιο:

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

UEFA Ranking: Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού – Αποκλεισμός του ΠΑΟΚ

Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης - UEFA Ranking Ελλάδα: Φτάσαμε στα...

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Την πληροφορία των χτυπημάτων του Ισραήλ στο Ιράν μετέδωσε πρώτο το...

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης μπήκαν σήμερα...

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...
Διαφήμιση