Επιστολή – έκκληση στον Μπάιντεν από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 για να παύσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στο πλαίσιο διεθνούς κινητοποίησης ώστε να ασκηθεί πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο να άρει την δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εξοντώνεται καθημερινά στο Βρετανικό Γκουαντάναμο (σε κελί απομόνωσης των φυλακών Μπέλμαρς), το ΜέΡΑ25 ανέλαβε πρωτοβουλία αποστολής επιστολής στον Πρόεδρο Μπάιντεν από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ δεν απάντησαν ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε να προσυπογράψει την εν λόγω επιστολή – η οποία, τελικά, υπογράφεται από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή θυμίζει στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι, ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, είχε ασκήσει βέτο στη δίωξη του Τζούλιαν, την οποία τελικά ενεργοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ. Η επιστολή θυμίζει ακόμα στον κ. Μπάιντεν πως ο Τζούλιαν σαπίζει σήμερα στο κελί της απομόνωσης με ευθύνη της κυβέρνησής του καθώς το δικό του Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση στην απόφαση Βρετανικού δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, τον καλεί να παρέμβει ακυρώνοντας την έφεση και παύοντας την δίωξη του Τζούλιαν.

Αντίστοιχες επιστολές προς τον Αμερικανό Πρόεδρο έχουν αποστείλει μέλη της Βρετανικής και της Αυστραλιανής Βουλής (συμπεριλαμβανομένων βουλευτών των συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων). Σε αυτό το πλαίσιο, το ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε επισήμως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ζητώντας τους να προσυπογράψουν.

Η σημασία της αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ και της παύσης της δίωξής του δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Στο πρόσωπό του διώκεται το δικαίωμα των ευρωπαίων και αμερικανών πολιτών να γνωρίζουν τα εγκλήματα που κάνουν οι κυβερνήσεις τους, με την βοήθεια μεγάλων πολυεθνικών, στο όνομά τους και πίσω από την πλάτη τους.

Ο αγώνας για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν είναι και αγώνας για να μην σβήσει πλήρως κι η τελευταία ελπίδα αντίστασης στην βαρβαρότητα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αξιότιμο κ. Joe Biden
White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington DC 20500

2 Ιουλίου 2021

Αξιότιμε Πρόεδρε Biden,

Σας γράφουμε ως βουλεύτριες και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να σας συγχαρούμε για τις δηλώσεις που έχετε κάνει υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του τύπου από την απειλή της ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας, όσο ενοχλητική κι αν είναι για τους κυβερνώντες και εν γένει τους «Ισχυρούς της Γης». Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σας θέσουμε την υπόθεση του Julian Assange.

Ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της μη δίωξης του Julian Assange για δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικών με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο και, εν γένει, υλικό το οποίο οι αρχές εθνικής ασφάλειας της χώρας σας δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί. Εσείς, όπως και εμείς, πρέπει να απογοητευτήκατε όταν ο προκάτοχός σας ξεκίνησε δίωξη του Julian Assange η οποία, αν καταδικαστεί, θα οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης 175 ετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της δίωξης ο Julian Assange κρατείται αυτή την στιγμή υπό εξοντωτικές συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή ύψιστης ασφάλειας στο Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένοντας την απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων για έκδοσή του στην χώρα σας.

Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν την δίωξη κατά αυτού του εκδότη με ιδιαίτερη ανησυχία. Ο αρχισυντάκτης της Washington Post γράφει ότι το κατηγορητήριο «ποινικοποιεί κοινές πρακτικές στη δημοσιογραφία, οι οποίες έχουν για χρόνια υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον». Η αρχισυνταξία των New York Times θεωρεί ότι «χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά της πρώτης αναθεώρησης του Συντάγματος», ενώ για τη Διεθνή Αμνηστία «το κατηγορητήριο εναντίον του δεν θα έπρεπε καν να είχε διατυπωθεί» αφού «φέρνει την ελευθερία του τύπου στο δικαστήριο».

Νωρίτερα φέτος, το Δικαστήριο του Γουέστμινστερ απέρριψε την αίτηση των ΗΠΑ για έκδοση του Julian Assange στις ΗΠΑ. Παρά την απόφαση αυτή, η κράτησή του σε κατάσταση απομόνωσης 23 ώρες το 24ωρο συνεχίζεται καθώς το δικαστήριο του αρνήθηκε αποφυλάκιση υπό κατ’ οίκον περιορισμό – κάτι ανήκουστο για άνθρωπο με λευκό ποινικό μητρώο. Όπως έγραψε κι η αρχισυνταξία της Guardian, εσείς είστε ο μόνος που «μπορεί και πρέπει να αφήσει τον κ. Assange ελεύθερο».

Όλοι μας ελπίσαμε, δεδομένης και της δικής σας θετικής στάσης στο παρελθόν, ότι θα είχατε παρέμβει ώστε να μην ασκηθεί έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο Julian Assange. Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχίζει την διώξη, καταδικάζοντας έτσι τον Julian Assange σε τρίτο έτος φυλάκισης σε απάνθρωπες συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Belmarsh.

Η δίωξη εναντίον του κ. Assange υπονομεύει το δικαίωμα δημοσιοποίησης σημαντικών πληροφοριών που οι κυβερνήσεις θεωρούν άβολες. Αυτή η αξία είναι όμως κεντρικής σημασίας για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.

Η δίωξη εναντίον του κ. Assange υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νομικό σύστημα γενικότερα – όταν ένας μη καταδικασμένος για οποιοδήποτε έγκλημα άνθρωπος περνά τόσα χρόνια σε κελιά που προορίζονται για καταδικασμένους, επικίνδυνους βαρυποινίτες.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας σας να ακυρώσετε αυτήν τη δίωξη, μια πράξη που θα ενίσχυε τον κοινό αγώνα δημοκρατών απ’ όλο τον κόσμο για την ελευθερία του τύπου.

Με εκτίμηση,

Οι βουλεύτριες κι οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση