Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Ένα ταξίδι για να χρυσωθεί το χάπι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα χαμόγελα που προκάλεσε η πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον δεύτερο Αμερικανό Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και την ομιλία του στο Κογκρέσο μπορεί να παγώσουν, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Είναι γνωστό, ότι το Μαξίμου προσπαθούσε διακαώς να προγραμματίσει μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. Ήταν τέτοια η επιθυμία για τη συνάντηση, που οι κακές γλώσσες λένε ότι υπήρξαν ομηρικοί καβγάδες γιατί δεν είχαν καταφέρει ακόμα να λάβουν την πολυπόθητη πρόσκληση.

Ευθύνες είχαν αποδοθεί ακόμα και στον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη για την άρνηση του Λευκού Οίκου να απευθύνει την πολυπόθητη πρόσκληση. Όλος ο μηχανισμός του Μαξίμου, γνωστοί και φίλοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαν επιστρατευτεί για να πιεστεί η αμερικανική ηγεσία να υποδεχτεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως άλλαξε τις συνθήκες και η Ουάσιγκτον θεώρησε σκόπιμο να απευθύνει την πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα που οι ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της.

Έγινε σαφές από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι για την αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή πολιτική η Τουρκία αναβαθμίστηκε, όχι ότι ποτέ υπήρξε υποβάθμιση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Όσο και αν τα αφηγήματα, τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, που μιλούσαν για απομόνωση της Τουρκίας και θυμό των ΗΠΑ εναντίον της, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική εκ του αποτελέσματος.

Στο δια ταύτα η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Μπάιντεν δεν είναι τίποτα άλλο από το χρύσωμα του πικρού χαπιού που θα του δοθεί στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εξηγήσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό τους λόγους για την αναβάθμιση της Τουρκίας και θα του ζητήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στον Ερντογάν, για να μην διαταραχτεί η ενότητα της δυτικής συμμαχίας έναντι του Πούτιν αλλά και του ΝΑΤΟ που ζει μεγάλες στιγμές, μετά τον «εγκεφαλικό» του θάνατο, κατά Μακρόν.

Στο καλάθι των «αντισταθμιστικών» αμερικανικών παροχών προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis από την Ουάσιγκτον, θα είναι περισσότερο υποσχέσεις και λιγότερο άμεσες παροχές, απλά και μόνο για να μπορέσει να τις επικοινωνήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Η Ελλάδα για τις ΗΠΑ μπαίνει στο περιθώριο της στρατηγικής της, καθώς ότι ήταν να πάρει το έχει πάρει ήδη χωρίς αντιρρήσεις από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο και από την επιλογή του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, που δεν είναι διπλωμάτης, αλλά ένας ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας.

Η χωρίς αντιστάσεις παράδοση της Ελλάδας στις πολιτικές των ΗΠΑ, οδήγησαν σε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια ασφάλεια, την Ελλάδα ως κομπάρσο, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο Κυπριακό, που η Ελλάδα έχει εμπλοκή ως εγγυήτρια χώρα.

*Του Σπύρου Σιδέρη στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...

Θα πει όχι η Ελλάδα αν της ζητηθεί συνδρομή στην επίθεση κατά του Ιράν;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώσει...

Πολάκης σε Άδωνι για το φάρμακο URSOFALK: Λύσε το θέμα και άσε τα ντιλαρίσματα

Επανήλθε στην υπόθεση της έλλειψης του φαρμάκου URSOFALK, ο Παύλος...
Διαφήμιση