Επίσημη επίσκεψη Πενταρόφσκι – Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είνα εδώ από χθές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε μία ακόμη επιεικώς παράδοξη πρακτική οδηγεί τόσο την διπλωματία όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στην Αθήνα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εξελέξη εν πολλοίς με τον ενστερνισμό από την ΝΔ των πλέον αντιδραστικών θέσεων για την Συμφωνία των Πρεσπών, για μία ακόμη φορά προσπαθεί να μην «προσέξουν» οι ψηφοφόροι της ότι είναι σε αγαστή συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία. 

Έτσι, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο γεγονός στους λογαριασμούς του Έλληνα πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Δένδια.

Ακόμη πιο παράδοξο ωστόσο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στους αντίστοιχους λογαριασμούς της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και υποδέχεται επισήμως τον ομόλογό της. Η πρακτική αυτή μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με την πεπατημένη για την Προεδρία, που τροφοδοτεί πυκνά με αναρτήσεις τους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Κατά τα λοιπά, η υποδοχή έγινε με όλες τις τιμές.

Κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως έχουν ήδη περάσει δυόμισι χρόνια από την έναρξη ισχύς της Συμφωνίας για να προσθέσει ότι αναγνωρίζει πως «έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά και πως «υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συνεργασίας μας» είπε.

Στη συνάντηση ο Στέβο Πενταρόφσκι άφησε αιχμές παρατηρώντας ότι σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να υλοποιήσει μέχρι το τελευταίο γράμμα αυτήν τη Συμφωνία.

Μιλώντας για αυτή επικαλέστηκε τον νομικό όρο «Pacta sunt servanda», σημειώνοντας ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και συμφώνησε με την κ. Σακελλαροπούλου πως έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως και τα πιο δύσκολα, όπως είπε.

Τέλος, επεσήμανε ότι η Συμφωνία συνέβαλε στην είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως ευελπιστεί να συνδράμει και στην είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ούτε κουβέντα για την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Πενταρόφσκι με τον Κ. Μητσοτάκη, που επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, αλλά δεν είπε κουβέντα για την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Με χαροποιεί που η διμερής μας συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχουμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και τον Άγνωστο Στρατιώτη, ο κ. Πενταρόφσκι κατέθεσε στεφάνι, έχοντας δίπλα του μόνο έναν υφυπουργό -συγκεκριμένα, τον Κώστα Φραγκογιάννη, υπεύθυνο για την οικονομική διπλωματία.

* Πληροφορίες από την ”Εφημερίδα των Συντακτών” & ”Η ΑΥΓΗ”

 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση