Ενώ η πανδημία εξαπλώνεται, στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ξεκάθαρη παραδοχή από την Επιτροπή ότι η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών θα συνεχιστεί • Οριακή κατάσταση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας εκ των υστέρων να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού και τη χωρίς σχέδιο διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή που η νόσος Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, γεμίζοντας σιγά-σιγά τα νοσοκομεία της χώρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, προχώρησε στην ξεκάθαρη παραδοχή ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα «μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων». 

Σημειώνεται ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ την Πέμπτη καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία: πλέον ανέρχεται σε 157 από 144 την προηγούμενη ημέρα. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα: σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 2.024 δείγματα (περίοδος 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2021), η μεγάλη πλειονότητα (δηλαδή τα 1.339) αφορούν στο στέλεχος «Δ».

Το πρόβλημα στα νησιά

Ιδιαίτερη ανησυχητική είναι η κατάσταση στα πλέον τουριστικά νησιά, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς και στην Κρήτη: ένα γεγονός που έχει καταγραφεί με το χαρακτηριστικό κόκκινo χρώμα, και στον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 3,26% στην επικράτεια, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ήταν σημαντικά υψηλότερος. Μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου.

Όλα αυτά τη στιγμή που σε ορισμένα από τα νησιά αυτά έχει καταγραφεί μεγάλο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιδημιολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συνεχίζοντας στην κυβερνητική λογική τού εκ των υστέρων «βλέποντας και κάνοντας».

Η αξία του εμβολιασμού

Από την ενημέρωση δεν έλειψε το κάλεσμα προς τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, καθώς και η αναφορά σε σημαντικά οφέλη των εμβολίων. Χαρακτηριστική ήταν η σύγκριση δύο διαφορετικών περιόδων (τον περασμένο Απρίλιο και σήμερα), με ειδοποιό διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού

«Όταν την άνοιξη, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο όρο 7ημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως έχουμε και τώρα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα, λοιπόν, με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και ενώ η διασπορά μετάλλαξης Δ είναι σημαντική, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση