Ενότητα Ρωσίας – Κίνας ενάντια στη δύση με φόντο την ενέργεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πεκίνο και Μόσχα προετοιμάζονται για μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της Δύσης, με εργαλείο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως έγινε σαφές από την επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο περίπου χρόνια που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ υποδέχεται διά ζώσης ξένο ηγέτη, από το ξέσπασμα της πανδημίας. Και έρχεται στην κατάλληλη στιγμή και για τους δύο, την ώρα που η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ και ο Μπάιντεν βρίσκονται σε συνεχώς αυξανόμενη ρήξη και με τις δύο χώρες, για γεωπολιτικά θέματα (Ουκρανία και Θάλασσα της Κίνας αντίστοιχα).

Η επίσκεψη Πούτιν συνδυάζεται και με την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, επίσης στο Πεκίνο. Μόλις μερικές δεκάδες ξένοι ηγέτες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Κίνας για το σκοπό αυτό, καθώς βρίσκεται σε ισχύ ένα άτυπο διπλωματικό μποϊκοτάζ που έχει ενεργοποιήσει η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές χώρες.

«Εργαζόμαστε από κοινού για να ζωντανέψουμε την πραγματική πολυμέρεια … η υπεράσπιση της πραγματικής δημοκρατίας είναι αξιόπιστο θεμέλιο για την ενότητα όλου του κόσμου στην αντιμετώπιση των κρίσεων και την προάσπιση της ισότητας», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στο Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν από το Κρεμλίνο. Κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι σινορωσικές σχέσεις «πήραν έναν χαρακτήρα πραγματικά χωρίς προηγούμενο … Είναι παράδειγμα μιας τίμιας σχέσης που βοηθά όλους να αναπτυχθούν ενώ υποστηρίζουν την ανάπτυξη και των άλλων».

Στην ρωσική αποστολή συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ενεργειακού κλάδου και ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι συζητούνται οι προοπτικές αύξησης εξαγωγών προς την Κίνα, με σχεδιασμό «νέων λύσεων για την παράδοση υδρογονανθράκων στην Κίνα». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters αντίστοιχες προετοιμασίες έχουν γίνει για αύξηση εξαγωγών και φυσικού αερίου, την ώρα που δοκιμάζονται οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη, που απορροφά την μερίδα του λέοντος της εξαγώγιμης παραγωγής της Ρωσίας. Ο ίδιος ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μία πιθανή νέα συμφωνία εξαγωγών 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου (σήμερα αυτές φτάνουν τα 16,5 δισ. κ.μ.). Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία για συνολική αύξηση στα 38 δισ. κ.μ. μέχρι το 2025. Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη προσεγγίζουν τα 150 δισ. κ.μ.

Το Πεκίνο έχει το προηγούμενο διάστημα αναγνωρίσει ως βάσιμες και δίκαιες τις θέσεις της Μόσχας κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα νότια σύνορά της, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμμετείχε στο μπλοκάρισμα κινήσεων που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Κίνα παρακολουθεί με ικανοποίηση τις ΗΠΑ να αναλώνουν μεγάλο μέρος του διπλωματικού τους κεφαλαίου στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που υπάρχει ανοιχτό το θέμα της Θάλασσας της Κίνας, για την οποία το Πεκίνο επιδιώκει επίσης τον έλεγχό της.

Όπως σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η εδραίωση στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας υπονομεύει την προσπάθεια των ΗΠΑ να απομονώσουν τον Πούτιν, ενώ παράλληλα προμηνύει αύξηση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, που θα επηρεάσει τόσο την Ευρώπη όσο και την περιοχή του Ειρηνικού.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού, με τις πληρωμές να γίνονται σε ευρώ.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση