Ενοχλημένη η Τουρκία με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Τουρκία κάνει λόγο για αποφάσεις που βασίζονται στην «προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία εκφράζει την πλήρη καταδίκη της για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις «μονομερείς ενέργειές του» ενώ ζήτησε «την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η δεν αποδέχεται την απόφαση, σημειώνοντας ότι βασίζεται στην «προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο.

Παράλληλα ισχυρίζεται ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν παραβιάζει προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει την εξής ανακοίνωση:https://b93827ab5d5ae49ec0345ecd723e8110.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S/PRST/2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους κατοίκους του είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 για την περαιτέρω επαναλειτουργία ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη σχετικά με αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ, και του σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει επιφορτισμένο με το θέμα.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση