Εμείς, η Τουρκία και… οι άλλοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη τελικά έγινε και όπως ήταν αναμενόμενο δεν άλλαξε σε τίποτε το σύνολο των διαφορών που χωρίζουν τις δύο χώρες. Οι ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές. Οι τόνοι χαμηλοί, χωρίς προκλήσεις και εντάσεις. Σε αυτό το κλίμα συμφωνήθηκε να βαδίσουν οι σχέσεις των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

Αναμφίβολα είναι θετικό να μην υπάρχει ένταση, να μην υπάρχουν προκλήσεις, να υπάρχει διάλογος. Να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να εδραιωθεί στο προσεχές μέλλον ένα πλαίσιο συνεργασίας εκεί όπου είναι δυνατό. Θα κερδίσουν και οι δύο χώρες. Θα ωφεληθούν και οι δύο λαοί.

Προκύπτει, όμως, αβίαστα ένα ερώτημα. Γιατί αποφάσισαν τώρα οι ηγεσίες των δύο χωρών να αποδεχτούν το ήρεμο κλίμα ως προϋπόθεση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών; Τόσο δύσκολο ήταν να είχε συμβεί αυτό στο παρελθόν;

Την απάντηση έδωσαν οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές που ενημέρωσαν για τη συνάντηση των δύο ηγετών: «Μετά από πολύ καιρό, οι δυο χώρες συνομίλησαν ως σύμμαχοι για τις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας που βάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Μάλιστα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέβαλε σε Ερντογάν και Μητσοτάκη να μιλήσουν ως σύμμαχοι.

Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένη την ενιαία και σύσσωμη αντίδραση του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) στη ρωσική εισβολή, είναι φανερό πως η ηγεσία -δηλαδή οι ΗΠΑ- αυτού του μετώπου δεν επιθυμεί προβλήματα εντός των τειχών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Συνεπώς, δεν κινδυνεύουμε να κάνουμε λάθος αν πούμε πως τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη την ήθελαν και την προώθησαν οι ΗΠΑ για να διασφαλίσουν την ηρεμία στη ΝΑ πτέρυγα της συμμαχίας, αναγνωρίζοντας στον Ερντογάν την ιδιότητα του «ουδέτερου» διαπραγματευτή με τη Ρωσία, αφού ταυτόχρονα ενεργοποίησαν και το Ισραήλ σε έναν τέτοιο -και ακόμη πιο ουσιαστικό- ρόλο για να πετύχουν τους στόχους τους.

Έδωσαν κάτι σε μας; Ασφαλώς. Το ήρεμο κλίμα, τους χαμηλούς τόνους, την έλλειψη προκλήσεων και εντάσεων. Καμία λύση στα προβλήματα. Αυτά έμειναν όπως ήταν. Και θα μείνουν, όσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα καθορίζονται από τα συμφέροντα των ισχυρών, στους οποίους κάθε φορά θα τρέχουμε για να αποδείξουμε πόσο αξιόπιστοι και προβλέψιμοι σύμμαχοι είμαστε.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...

Βουλή: Ένας προκλητικός Μητσοτάκης με ψέματα και διαστρεβλώσεις

Χωρίς καμιά παραδοχή ούτε για το μπάζωμα στον τόπο...
Διαφήμιση