Εθνικοποίηση της EDF, του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, εξετάζει η γαλλική κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το χάος στην αγορά ενέργειας που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στον εδώ πολύ καιρό σχεδιασμό της Γαλλίας για αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα αναβιώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για εθνικοποίηση της φορτωμένης με χρέη Electricite de France και την αναδιοργάνωση της επιχείρησής της με επίκεντρο την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξαν πηγές με γνώση του θέματος στο Bloomberg. Αξιωματούχοι έχουν ήδη συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους αναφορικά με την ιδέα της εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας της EDF και της διαγραφής της εταιρείας από το χρηματιστήριο, ανέφεραν οι πηγές.

Η κυβέρνηση, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής στην EDF με ποσοστό 84%, θα ήθελε να διατηρήσει την ιδιοκτησία της τις εγχώριες δραστηριότητες και ίσως επανεξετάσει τις διεθνείς. Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια θα προχωρήσουν μετά τις γαλλικές εκλογές, με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει στην εξουσία.

Η EDF θα μπορούσε να εκχωρήσει μερίδια σε ορισμένες υπερπόντιες συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώνονταν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των βασικών πυρηνικών και υδροηλεκτρικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Γαλλία.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει. Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι πληροφορίες είναι «ψευδείς» και ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται για ένα τέτοιο project. . Εκπρόσωπος της EDF αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: Bloomberg – Euro2day

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση