Δύσκολο 48ωρο στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίδα”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δύσκολο αναμένεται να είναι το επόμενο 48ωρο στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίδα. Χιονόνερο, χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο μέχρι και για χιονοκαταιγίδα. Σύσταση της Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην ανατολική και βόρεια Αττική το επόμενο 48ωρο, προειδοποιεί το 112 με μήνυμα που εστάλη το απόγευμα της Κυριακής.

Εδώ και μέρες ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για την κακοκαιρία Ελπίδα που έρχεται, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για αλυσίδες ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο Τάσος Αρνιακός μίλησε για ιστορικό χιονιά με 10-20 πόντους χιόνι στην Αθήνα.

Η πρόγνωση του meteo.gr

Ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις αύριο Δευτέρα, ακόμη και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα

Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Ζιακόπουλος: Θα είναι επικίνδυνος χιονιάς

Δύσκολες καταστάσεις θα ζήσουμε το επόμενο διήμερο εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έρχονται «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες, ενώ ο χιονιάς αυτό θα είναι επικίνδυνος.

Πιο αναλυτικά, ο έμπειρος μετεωρολόγος στην ιστοσελίδα ziakopoulos.blogspot.com αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εδώ και μέρες (Παρασκευή 14/1: «Έρχονται οι Ντάλτον», Τρίτη 18/1: «Πάμε σαν άλλοτε», Τετάρτη 19/1: «Ενίσχυση του ηθικού του στρατεύματος», Πέμπτη 20/1: «Τώρα είμαστε κομπλέ», Παρασκευή 21/1: «Πρωινό ευθυμογράφημα») προσπαθώ με χιουμοριστικό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό προς την επιστήμη της Μετεωρολογίας να σας ενημερώσω για την προ των πυλών ισχυρή κακοκαιρία. Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.

Aναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε: (α) τη λέξη blizzard που σημαίνει ισχυρή χιονοθύελλα, δηλαδή μία βαθμίδα ισχύος παραπάνω από τη χιονοθύελλα (snowstorm), (β) τη λέξη χιονολαίλαπα (snowsquall) που αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη και σημαίνει ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους και (γ) τις χιονοκαταιγίδες (thundersnows).

Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες.

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επερχόμενες χιονοπτώσεις, οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι οι παρακάτω:

Βόρεια Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και ίσως στη Δ. Μακεδονία.

Δυτική Ελλάδα: Ως τη Δευτέρα το βράδυ τοπικές και σύντομες χιονοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα: (α) Ανατολική ζώνη: μεγάλα ύψη χιονιού. (β) Δυτική ζώνη: αξιόλογες χιονοπτώσεις κυρίως εκεί που βοηθά το ανάγλυφο.

Ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα: Μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στο Β-ΒΔ Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές.

*Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

*Φωτογραφία kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 159 κατά – Υπέρ ψήφισαν 141 βουλευτές

Απορρίφθηκε με 159 ψήφους κατά η πρόταση δυσπιστίας κατά...

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...
Διαφήμιση