Δύσκολος χειμώνας έρχεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ένα δύσκολο σταυρόλεξο μοιάζει ο χειμώνας που έρχεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τις συνεχείς ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των μηνιαίων οικογενειακών προϋπολογισμών.

Χθες η τιμή του ρεύματος, στη χονδρική έκανε άλμα στα 233,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε σε μια ημέρα αύξηση κατά 17,7% διαμορφώνοντας μια τιμή πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα και η τιμή του αργού πετρελαίου, έφτανε οριακά πάνω από τα 85 δολάρια .

Τα μέτρα 500 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν πριν από μερικές μέρες φαίνεται ότι δεν επαρκούν και μεγάλο μέρος των αυξήσεων θα περάσει στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ταυτόχρονα με τις τιμές τις ενέργειας, οι ανατιμήσεις εμφανίζονται σε κρέας, τρόφιμα, λαχανικα, αλλά και στο χωμί.

Οι καταναλωτές βλέπουν αυτό που έρχεται και σύμφωνα με την έρευνα της ALCO που παρουσιάστηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ το 34% τα κρίνουν λανθασμένα.

Μάλιστα, δεν λείπουν και οι φωνές που προέρχονται από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπρόεδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα», δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Κακλαμάνης.

Αναμενόμενες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καλεί την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, τονίζοντας παράλληλα πως «το αδιέξοδο… έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Dion TV», τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», προσθέτοντας πως αυτά τα μέτρα «υπάρχουν μέχρι και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Επίσης ζήτησε «να αυξηθεί άμεσα» ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ.

Ο χειμώνας φέρνει κινδύνους «μπλακ άουτ» – Ανοίγουν ξανά τα ορυχεία λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα

Εκτός από την ακρίβεια, υπάρχει και το θέμα της επάρκειας. Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της αυξημένης ζήτησης για ρεύμα.

Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.

Η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και από τις εισαγωγές.

Η αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου μάλιστα βάζει ξανά μπρός τα τρία ορυχεία λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

* Πληροφορίες από την ιστοσελίδα ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση