Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Γάζα – Επιθέσεις σε συναγωγές στη Γερμανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Πρώτος σταθμός η Γαλλία, όπου η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ- Παλαιστινίων κυριαρχεί. Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Ισραήλ-Παλαιστίνη: το μεγάλο βέρτιγκο». Βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού, εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς, σκηνές λυντσαρίσματος… Η φονική κλιμάκωση συνεχίζεται, καθώς θεμελιώνεται ο φόβος για έναν εμφύλιο πόλεμο. Και η Le Monde, γράφει για το ίδιο θέμα: «Η επιστροφή της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων». Ο νέος κύκλος της βίας στην περιοχή υπογραμμίζει το δράμα που ο υπόλοιπος κόσμος επέλεξε να αγνοεί.

Η Le Figaro έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η ενότητα των μακρονιστών ρηγματώνεται από τις διαφορές». Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι πολιτικές αποκλίσεις μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία ξαναθέτουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της ‘κοινής οικίας’ στην οποία θα πρέπει να επανέλθουν το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Τέλος η Humanité  γράφει: «Αντίστροφη μέτρηση κατά της αποχής». Οι περιφερειακές και διαμερισματικές εκλογές στις 20 και 27 Ιουνίου συσσωρεύουν μειονεκτήματα, μέσα στο πλαίσιο της πανδημίας, με παράξενες μεταρρυθμίσεις και δημοκρατική δυσαρέσκεια.

Στη Γερμανία, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα έξω από εβραϊκά κτίρια. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οργή για τις αντισημιτικές ενέργειες». Συνθήματα κατά του Ισραήλ και των Εβραίων, κάψιμο σημαιών του Ισραήλ και ρίψεις πετρών σε συναγωγές σημειώθηκαν σε συγκεντρώσεις ανά την χώρα. Ο υπουργός εξωτερικών Χάικο Μάας είπε ότι «είναι λάθος οι γερμανοί πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος να κατηγορούνται για γεγονότα στη Μέση Ανατολή» και υποσχέθηκε τη μέγιστη ασφάλεια στους χώρους λατρείας.

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Οι μάχες συνεχίζονται στην Μέση Ανατολή παρά τις προσπάθειες για διαμεσολάβηση». Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου. Και η Süddeutsche Zeitung: «Ανησυχία για εμφύλιο πόλεμο στο Ισραήλ». Οι βιαιοπραγίες μεταξύ Εβραίων και Αράβων δεν έχουν τέλος. Παρά τις εκκλήσεις από το εξωτερικό, η σύγκρουση με την Χαμάς στη Γάζα συνεχίζεται.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο CDC λέει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να βγάλουν την μάσκα». Η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους αποτελεί κίνητρο για την απόκτηση ανοσίας και στρώνει των δρόμο της πλήρους επανεκκίνησης της οικονομίας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η βία μεταξύ Εβραίων και Αράβων φουντώνει στους δρόμους του Ισραήλ». Το χειρότερο ξέσπασμα βίας εδώ και χρόνια στη χώρα, τη στιγμή που συγκεντρώνονται στρατεύματα στα όρια της Γάζας.

Η Wall Street Journal γράφει: «Οι εργάτες με χαμηλούς μισθούς είναι τώρα σε υψηλή ζήτηση». Οι εργοδότες προσλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες άτομα που πρωτομπαίνουν στην αγορά της εργασίας καθώς η οικονομία επανακάμπτει με εντυπωσιακό ρυθμό.  Και τέλος οι New York Times«Η πετρελαϊκή εταιρεία πλήρωσε $5 εκατομμύρια στους χάκερ». Η εταιρεία Colonial, που λειτουργεί έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς στην χώρα, πλήρωσε 75 Bitcoin, ήτοι 5 εκατομμύρια δολάρια στους χάκερ για να επανακτήσει τα κλεμμένα δεδομένα της.

Στη Βρετανία,  η ινδική μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Αγώνας δρόμου για να σταματήσει η ινδική μετάλλαξη». Τα κρούσματα στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα. Εκκλήσεις για καθυστέρηση στην χαλάρωση του lockdown. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Υποχώρηση του NHS για την διαδικτυακή και τηλεφωνική διαλογή». Μετά την χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας για την αποθάρρυνση των κατ’ ιδίαν συναντήσεων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχώρησε ανακοινώνοντας ότι πλέον οι ασθενείς μπορούν να βλέπουν από κοντά τους οικογενειακούς ιατρούς τους.

Στον Guardian διαβάζουμε: «Βουλευτές προς Κάμερον: ‘Η φήμη σου είναι κουρελιασμένη μετά το λόμπινγκ για την Greensill’». Για τέσσερις ώρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Κάμερον υπέστη σφοδρή κριτική για την επίμονη προσπάθειά του να προωθήσει την αμφιλεγόμενη τράπεζα για την οποία εργαζόταν μετά την πρωθυπουργική του θητεία. Και τέλος, ο Independent: «Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα». Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ‘αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη μέσω της προκαθορισμένης χρήσης βίας’.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η βία ανάμεσα στους εβραίους και τους άραβες εκρήγνυται στο Ισραήλ, που είναι σε πλήρη σύγκρουση με την Γάζα». Ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο τη στιγμή που ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα. Και η El Mundo έχει τίτλο: «Οι τελευταίοι από το Αφγανιστάν επιστρέφουν στην Ισπανία». Η χώρα απέσυρε τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, θέτοντας τέρμα σε σχεδόν είκοσι χρόνια παρουσίας στην περιοχή.

Στην Ιταλία,  η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τη σειρά προτεραιότητας για τα εμβόλια. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Εμβόλια χωρίς περιορισμούς στην ηλικία». Τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα απελευθερώσει την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια χωρίς προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μετανάστες, η επίθεση της Μελόνι και της Λέγκας». Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος ‘Αδερφοί Ιταλοί’ δηλώνει πως ο υπουργός μεταφορών Τζοβανίνι θεωρεί τους μετανάστες «επιβάτες συγκοινωνιών». Η επίθεση έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης να μην αφήνει αβοήθητους όσους φθάνουν θαλασσίως στην Ιταλία.

Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Στην σύνταξη 5 έτη νωρίτερα στις μεσαίες επιχειρήσεις». Η πρόωρη έξοδος από την εργασία επεκτείνεται και για τις επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Ισραήλ, η επίθεση στην Γάζα αρχίζει». Αυτή είναι η απάντηση του στρατού στις ρουκέτες της Χαμάς, τη στιγμή που οι πολίτες παροτρύνονται να βρουν καταφύγιο. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα επιχειρήσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...

Τα ατυχήματα στη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και η ασφάλεια της περιοχής

Η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας, η μοναδική τέτοιου είδους εγκατάσταση...

Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Βιβλίο: «Οι δωσίλογοι» & η ιστορία ως εφόδιο για τον πολίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη Στο...
Διαφήμιση