Δημοσκόπηση Prorata: Αντίθετοι οι πολίτες στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα απ’ αυτό που καλλιεργεί η κυβέρνηση αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στο ουκρανικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Prorata που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.». Μόλις 1 στους 3 ερωτηθέντες δηλώνει σύμφωνος με το να σταλεί στην Ουκρανία «ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό» – ποσοστό 32%, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να σταλεί «μόνο πολεμικό υλικό», θετικά απάντησε μόλις το 1%! Αντιθέτως, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 61% των ερωτηθέντων. Στο σχετικό ερώτημα ένα ποσοστό 5% τάσσεται κατά της οποιασδήποτε βοήθειας στην Ουκρανία.

Με βάση την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του πολεμικού υλικού τάσσονται το 73% των υποστηρικτών της Ν.Δ., το 43% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι ένα 5% εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού και μόνο, τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: 2% από πλευράς της Ν.Δ., 4% από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 0% από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 91% όσων υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, 52% με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 25% από τη Ν.Δ.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;» το 47% των ερωτηθέντων ρίχνει μερίδιο ευθύνης σε όλους (Ρωσία, Ουκρανία, Ε.Ε., ΗΠΑ). Δεύτερη είναι η Ρωσία με ποσοστό 29%, στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με ποσοστό 17%, ακολουθεί η Ουκρανία με 3% και η Ε.Ε. με ποσοστό 2%. Το εντυπωσιακό σε αυτό το ερώτημα είναι ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. καθώς το 55% θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία, ενώ το 38% υποστηρίζει όχι έχουν μερίδιο ευθύνης όλοι.

Επίσης, ένα ποσοστό 18% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την κατάσταση. Το τρίτο ερώτημα είναι επίσης ουσιαστικό, ειδικότερα για την επόμενη μέρα του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν η αποστολή πολεμικού υλικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα», ένα συνολικό ποσοστό 63% απαντάει σίγουρα «ναι ή μάλλον ναι». Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξης του 34% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι». Σε επίπεδο ψηφοφόρων οι της Ν.Δ. σε ποσοστό 72% απαντούν «όχι-μάλλον όχι», ενώ το 25% δηλώνει «ναι-μάλλον ναι». Απόλυτα μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που σε ποσοστό 49% λένε «ναι-μάλλον ναι» και 48% απαντούν «όχι-μάλλον όχι». Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ το 91% απαντά «ναι-μάλλον ναι».

——————————————————————ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου. Πανελλαδικό δείγμα γενικού πληθυσμού με χρήση ποσοστώσεων σε φύλο, ηλικία και πολιτικά χαρακτηριστικά. ΔΕΙΓΜΑ: 802 άτομα (ελάχιστες βάσεις: 81 άτομα) στο χρονικό διάστημα 2-3 Μαρτίου 2022

*Του Δημήτρη Τερζή στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση