Δημιούργησε το πρόβλημα η κυβέρνηση και καλεί τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους να πληρώσουν τον λογαριασμό

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ανικανότητα των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη-Βρούτση-Χ. Χάλαρη (πρώην διοικητής ΕΦΚΑ) στέλνει το λογαριασμό στους ασφαλισμένους που θα πρέπει να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό σε πιστοποιημένους δικηγόρους λογιστές για να λάβουν τη σύνταξη τους! Όλα αυτά παρότι άλλα προστάζει το Σύνταγμα και παρότι τίθενται ζητήματα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων…

Χθες Παρασκευή 2 Ιουλίου, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υπουργού Κ. Χατζηδάκη γνωστοποίησε με Δελτίο Τύπου τις αμοιβές ανά έργο που έχουν λαμβάνειν οι λογιστές και δικηγόροι που θα πιστοποιηθούν, προκειμένου να εκδώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις αντί του eΕΦΚΑ (όπως ορίζει το Σύνταγμα).

Ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που θα πληρώσει

Πρόκειται όχι για αμοιβές αλλά για φιλοδωρήματα που κυμαίνονται από 30-80 ευρώ ανά πράξη! Με το γνωστό πρόσχημα «δεν έχει υπογραφεί ακόμη από όλους τους εμπλεκομένους υπουργούς», για άλλη μία φορά, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δημοσιοποίησε  τα αυθεντικά κείμενα των ρυθμίσεων της (το ίδιο έκανε και με την επικουρική ασφάλιση επιδιώκοντας να κρύψει την απαλλαγή από ευθύνη όσων παίξουν τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών στο χρηματιστηριακό τζόγο). Οπότε δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη διαδικασία.

Με βάση ωστόσο τις διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ασφαλισμένος που έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης (είναι πάνω από 400.000 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις όλων των κατηγοριών), θα επιλέγει το πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή που θα ασχοληθεί με τη συνταξιοδότηση του… Αυτό στην πράξη σημαίνει αμοιβή. Μία αμοιβή που όπως μαθαίνουμε θα κυμαίνεται περί τα 1.000  ευρώ στις απλές συνταξιοδοτήσεις (σε ένα ταμείο)… Για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση τότε το  πόσο ανεβαίνει…

Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο ζήτημα… Η ανικανότητα τους δημιούργησε το ζήτημα και στέλνουν το λογαριασμό στον κοσμάκη… Στην πραγματικότητα η μεγάλη αύξηση των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων  ήρθε από την ανάληψη της υπουργείου Εργασίας τον Ιούλιο του 2019 από τον Γ. Βρούτση. Αυτός μαζί με τον διορισμένο διοικητή του ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη και βέβαια τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που συμμετείχε στις φιέστες του περασμένου καλοκαιριού, ευθύνονται για το τωρινό κατάντημα με τις περισσότερες από 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις όλων των κατηγοριών, με αποτέλεσμα να στέλνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το λογαριασμό της ανεπάρκειας τους στους ασφαλισμένους.

Η ραγδαία αύξηση των εκκρεμών συντάξεων

Για να καταλάβουμε πως δημιούργησαν το πρόβλημα πρέπει να δούμε τι συνέβη σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ (από το 2017 δηλαδή). Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ λοιπόν και μόνο για τις κύριες συντάξεις (επικουρικές εφάπαξ κλπ ανεβάζουν το νούμερο σε πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες) υπάρχουν οι εξής εκκρεμότητες:

ΈτοςΕκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων
2017155.554
201899.549
2019 (έως 30/6)125.075
2019 (έως 31/12)151.496
2020163.125
2021 (α’ τρίμηνο)139.000

Αφού λοιπόν ανέβασαν σε δυσθεώρητα μεγέθη τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις (όλων των κατηγοριών) τώρα δίνουν ψίχουλα στους λογιστές και δικηγόρους που θα πιστοποιηθούν στην έκδοση συντάξεων, μετακυλίοντας το κόστος στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα ισχύουν τα εξής ως προς τις αμοιβές:

-Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ),  80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

-Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ

-Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.

-Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Πληροφορίες από το Documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση