Δημήτρης Παρασκευής: Προς το παρόν καμία ιδιαίτερη ανησυχία για τη μετάλλαξη AY.4.2

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Δήλωση του καθηγητή στο ieidiseis.gr και τον Κωνσταντίνο Σαρρηκώστα

Το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην νέα παραλλαγή «AY.4.2» η οποία προήλθε από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Μάλιστα στις 27/10 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι «από τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της μεταδοτικότητας της αλληλουχίας ΑΥ.4.2» με την συγκεκριμένη υποομάδα να περιλαμβάνει τρεις νέες μεταλλάξεις, δύο εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα. Οι αλληλουχίες της ΑΥ.4.2 κατατέθηκαν στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID από 43 χώρες, ενώ το 93% προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ κατά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, η υποομάδα ΑΥ.4.2 αποτελούσε το 5,9% όλων των μολύνσεων που οφείλονταν στη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν έχει ιδιότητες διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία.

Στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η AY.4.2. και έτσι από τα πλέον επίσημα χείλη ήρθε η σχετική ανακοίνωση.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 28/10 ότι τα πρώτα δύο στελέχη της μετάλλαξη AY.4.2 εντοπίστηκαν στη χώρα μας και μάλιστα βρέθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.

Τι λέει όμως ένας εκ των κορυφαίων επιστημόνων στη χώρα για την υποομάδα ΑΥ.4.2;

Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής είναι καθησυχαστικός και όπως σημειώνει «η παρουσία των στελεχών AY.4.2 στην Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί ως Δέλτα plus, αφορά μια υποομάδα των στελεχών Δέλτα και προς το παρόν δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία».

Μάλιστα, η ανάπτυξη μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί μια φυσική διεργασία για τον ιό και μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος Δέλτα plus είναι πιο μολυσματικό».

Η δήλωσή του:

Η παρουσία των στελεχών AY.4.2 στην Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί ως Δέλτα plus, αφορά μια υποομάδα των στελεχών Δέλτα και προς το παρόν δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.

Τα συγκεκριμένα στελέχη παρουσιάζουν έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο και για αυτό το λόγο υπάρχουν υποψίες ότι έχουν αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα στελέχη Δέλτα.

Η ανάπτυξη μεταλλάξεων, όπως έχουμε αναφέρει από την αρχή της πανδημίας, αποτελεί μια φυσική διεργασία για τον ιό και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος Δέλτα plus είναι πιο μολυσματικό.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση