Δεύτερο «μήνυμα» στην Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στην Energean

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Καίρια ερωτήματα για το αν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων που δόθηκαν ως κατ’ εξαίρεση κρατική ενίσχυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο όνομα τις πανδημίας στην Energean Oil χρηματοδοτούν απολύσεις, θέτει η πανευρωπαϊκή συνομοσπονδία εργαζομένων στην ενέργεια, με επιστολή της στην Κομισιόν.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της IndustriAll European Trade Union, Λουκ Τριάνγκλ, και απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τις κοινωνικές συνθήκες σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης για την Energean Oil and Gas; Ποιες είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες κρατικών ενισχύσεων σε περίπτωση μαζικών απολύσεων στην εταιρεία και αντικατάστασής τους με φθηνότερο εργολαβικό προσωπικό, υπονομεύοντας έτσι τον Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.;»

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο (βλέπε «Εφ.Συν.» 16/4, «Πώς έγινε… άνθρακες ο θησαυρός του Πρίνου»), η Energean, που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου και παρουσιάζεται ως το ελληνικό επενδυτικό «θαύμα» στον τομέα των εξορύξεων, με συμβόλαια δισεκατομμυρίων σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και αλλού (σ.σ. λέγεται ότι διεκδικεί και το τελευταίο θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου που εγκαταλείπει η ισπανική Repsol), προσέφυγε στην κρατική ενίσχυση (100 εκατ.), επικαλούμενη ζημίες από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου στην αρχή της πανδημίας (κάτω από τα 25 δολάρια) και ασύμφορη εξόρυξη στο κοίτασμα του Πρίνου. Σήμερα, με την τιμή του πετρελαίου σταθεροποιημένη πάνω από τα 70 δολάρια, είναι άγνωστο πώς αιτιολογεί τόσο το ασύμφορο της εξόρυξης όσο και την επιμονή της να επιβάλει «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και εργολαβοποίηση του προσωπικού της.

Σημειώνεται ότι, παρά τις παρατάσεις στην προθεσμία αξιοποίησης της… ευκαιρίας «οικειοθελούς» αποχώρησης, εδώ και 4 μήνες μόνο 11 από τους 230 εργαζομένους της ανταποκρίθηκαν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πάντως, θεωρούν κρίσιμες τις προσεχείς μέρες, για να αποκαλύψει η διοίκηση της εταιρείας τις προθέσεις της.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απάντηση έχει δώσει εκ μέρους της κυβέρνησης μόνο η ΕΔΕΥ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης), η οποία τον περασμένο Μάιο επιβεβαίωνε ότι είναι σε εξέλιξη επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Καβάλα με την Energean, της οποίας το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει και «μείωση του λειτουργικού κόστους».

Απάντηση της Κομισιόν για το θέμα εκκρεμεί και σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη. Ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν στη συμφωνία κρατικής ενίσχυσης υπήρξε πρόβλεψη στη σύμβαση για τη διατήρηση του προσωπικού και αν μείωση του προσωπικού συνεπάγεται την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων από την εταιρεία.

Πάντως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, που μέλος της είναι και το σωματείο στα Πετρέλαια Καβάλας, οι εργαζόμενοι υποστήριξαν τη χρηματοδότηση της εταιρείας με προϋποθέσεις τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την τήρηση των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας και τη χρηματοδότηση του κοιτάσματος Ε, που βρίσκεται 3 χλμ. δυτικά του Πρίνου, με απόθεμα περίπου 15 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η… περιδεής Energean Oil & Gas διεκδικεί (με αντίπαλο το σχήμα ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και την υπόγεια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι στην τελική φάση, ενώ έχει εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση με 500 εκατ. (!) από το Ταμείο Ανάκαμψης μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου. Στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ενταγμένο έργο «αποθήκευσης άνθρακα», χωρίς να είναι προς το παρόν «ταυτοποιημένο» με την Energean.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση