Δεξιοί…κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ζούμε μέρες Σημίτη – Με τρικ μειώνουν την ανεργία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για ψέματα και τρυκ τύπου greek statistics της περιόδου Σημίτη, από την γνωστή δεξιά ιστοσελίδα Antinews.gr

Γράφει συγκεκριμένα το γνωστό σάιτ:

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «πανηγυρίζουν» για τη μείωση ( ; ) της ανεργίας, κάπου στον… δρόμο μεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ, εδώ και μήνες, «αγνοούνται» περισσότεροι από 456.764 άνεργοι!

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2021, βάσει των οποίων ο αριθμός των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «άνεργοι» ανέρχεται στις 624.858 άτομα, ενώ με βάσει τον Οργανισμό Απασχόλησης, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του άνεργοι φτάνουν στο 1.081.622 άτομα.

Τι σημαίνει αυτό; Εάν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ (προκύπτουν βάσει του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα), τον υπό εξέταση μήνα, ανήλθε στο 13,3%. Στο στοιχείο αυτό μένει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας «πανηγυρίζοντας» για την τάχα μείωση του αριθμού των ανέργων.

Όμως, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην με βάση τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο του 2021) σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο αριθμός των ανέργων που, μάλιστα, δηλώνουν ότι αναζητούν -αδίκως- εργασία είναι κατά 456.764 άτομα αυξημένος σε σχέση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!

Πολύ απλά, εάν η ανεργία υπολογιζόταν με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τότε το ποσοστό της για πέρυσι τον Νοέμβριο θα ξεπερνούσε το 23%.

«Ημέρες Σημίτη» – «Greek statistics»

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και κάπου στον… δρόμο μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ χάνονται εδώ και καιρό πάνω από περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι, θυμίζοντας «ημέρες Σημίτη», όταν επί προεδρίας Καραβίτη στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (έτσι ονομαζόταν τότε η ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιαζόταν μέχρι και το 2004 το ίδιο -μοναδικό στην Ευρώπη- φαινόμενο (μεγάλη μείωση του ποσοστού ανεργίας βάσει στατιστικής έναντι σημαντικής αύξησης των ανέργων σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ);

Οι «άριστοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι η πραγματική εικόνα της ανεργίας είναι αυτή την οποία παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, ως μοναδικός θεσμοθετημένος, ευρωπαϊκά, φορέας καταμέτρησής της και… αλληλοσυγχαίρονται για την «επιτυχία» τους, προσθέτοντας ότι στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι παρουσιάζουν αύξηση λόγω των διευκολύνσεων που τους παρέχει η ιδιότητα του «εγγεγραμμένου ανέργου» (όπως μοριοδότηση σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και σε προγράμματα εργασίας).

Φυσικά, το επιχείρημα «μπάζει». Γιατί; Επειδή κανένας πολίτης δεν μπορεί να μπει στο μητρώο «εγγεγραμμένων ανέργων» εάν απασχολείται και φυσικά ούτε μπορεί να παραμείνει στη λίστα του ΟΑΕΔ εάν «κολλήσει» έστω και ένα ένσημο μετά την εγγραφή του.

Τρικ «αλά Καραβίτη»;

Με ποιο «μαγικό» τρόπο, λοιπόν, «εξαφανίζονται» μέσω της ΕΛΣΤΑΤ περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλήθεια «κρύβεται» πίσω από τις… διατυπώσεις των ορισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και το δραστικό «κούρεμα» του αριθμού των ανέργων γίνεται νομότυπα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ως «απασχολούμενοι» εννοούνται: τα άτομα ηλικίας 15 έως 89 ετών τα οποία ενέπιπταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς εργάστηκαν για τουλάχιστον 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους,

β) άτομα με θέση εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα τα οποία δεν εργάζονταν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς αλλά είχαν σύνδεση με την εργασία τους (π.χ., άτομα που δεν εργάζονται λόγω αργίας/διακοπών, ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας, αναρρωτικής άδειας, κ.λπ.),

Ως «άνεργοι», σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζονται: άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών που δεν χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούμενοι (σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό), ήταν άμεσα διαθέσιμοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδομάδες, είτε είχαν βρει μια εργασία που θα αναλάμβαναν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Άρα, πολύ απλά, όσοι δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των «απασχολουμένων» και των «ανέργων», εντάσσονται στην κατηγορία «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», στα οποία συμπεριλαμβάνονται: «τα άτομα που δεν χαρακτηρίζονται απασχολούμενοι ή άνεργοι σύμφωνα με τους ορισμούς της απασχόλησης και της ανεργίας (δηλαδή, άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, άτομα άνω των 89 ετών ή άτομα ηλικίας 15-89 ετών τα οποία δεν ήταν ούτε απασχολούμενοι ούτε άνεργοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς).

Με αυτόν, λοιπόν, το «τρικ» που θυμίζει «ημέρες Σημίτη», όταν ο κ. Καραβίτης (ο οποίος φέρεται και σαν «εμπνευστής» και «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ!) είχε κατηγορηθεί για «μαγείρεμα», εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ενδέχεται να εντάσσονται στην κατηγορία των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού και να… «εξαφανίζονται».

Δεδομένο αποτελεί ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ είναι… πραγματικά πρόσωπα και οι «άριστοι» του Κυρ. Μητσοτάκη, εάν έχουν έστω και μια ελάχιστη ευαισθησία απέναντι στον ελληνικό λαό που εδώ και χρόνια μοιάζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «12 χρόνια σκλάβος», θα πρέπει να σταματήσουν την εξόφθαλμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, της διαρκούς δηλαδή συρρίκνωσης των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, που κάθε οικογένεια «ζει στο πετσί της».

Πηγή: thefaq.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση