Δίκη για δολοφονία Ζακ: Κυνικός στην απολογία του ο κοσμηματοπώλης – «Οι κλωτσιές που έριξα ήταν ξώφαλτσες»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από 13 συνεδριάσεις, η δίκη που ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών που θα πρέπει να αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Πρώτος απολογήθηκε ο 78χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου για όσα καταλογίζονται στο κατηγορητήριο για τον θάνατο του ακτιβιστή, ενώ δεύτερος στην σειρά είναι ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου. Σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής των έξι κατηγορούμενων, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης, που καταγράφηκαν να χτυπούν με κλωτσιές τον 33χρονο: “με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)”. 

Τεσσεράμισι χρόνια μετά την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και ενώ η οργή από μια δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας μέρα – μεσημέρι συνεχίζει να υπάρχει, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου δεν δίστασε να μιλήσει ευθαρσώς για «ξώφαλτσες» κλωτσιές στο κεφάλι του θύματος, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι  «το μόνο που επιθυμούσα ως νομοταγής πολίτης, ήταν να τον κρατήσω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ο κοσμηματοπώλης δήλωσε ότι λυπάται για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν τα δικά του χτυπήματα αυτά τα οποία επέφεραν τον θάνατό του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου παραδέχτηκε πολλάκις πως ο Ζακ «δεν έκλεψε τίποτε απολύτως», γεγονός για το οποίο, ωστόσο, σε διάλογό του με την πρόεδρο απέδωσε «στον εγκλωβισμό του δράστη».

Στην διάρκεια της απολογίας του, ο 78χρονος αποκάλεσε τον Ζακ «δράστη» και δήλωσε πως φοβήθηκε όταν είδε το θύμα να κρατά μαχαίρι μέσα στο μαγαζί του. Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Με απειλεί να μην μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί» ενώ αναφέρθηκε στο συμπέρασμα που έχει καταλήξει, λέγοντας: «Τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ; Το ότι δεν έκλεψε βγάζω τα συμπεράσματα μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην το πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Ακόμα, ο 78χρονος αρνήθηκε ότι γνώριζε τον άλλο κατηγορούμενο, που μαζί ξυλοκόπησαν τον Ζακ, και ότι παρασύρθηκε από τη συμπεριφορά του. Ο εισαγγελέας του θύμισε ότι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι όταν ο Κωστόπουλος ήταν μέσα στο κατάστημα ήταν σε μια ψυχική διέγερση, και παραδέχθηκε ότι «Το έβλεπα με τις κινήσεις που έκανε. Δεν ήταν νορμάλ το παιδί. Το έβλεπα ότι δεν ήταν στα καλά του. Κάποιο πρόβλημα είχε».

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία…

Εισαγγελέας: Σπάζοντας την τζαμαρία πως θα τον σταματούσαμε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε….

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω…..

Πρόεδρος: Επιτεθήκανε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε…

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;

Όταν τον ρώτησαν γιατί έκλεισε μετά το μαγαζί, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το μαγαζί έκλεισε, έγινε μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου. Έβαζαν κεράκια». Και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «και σε άλλα περιστατικά έχει γίνει αυτό. Kαι στη Θεσσαλονίκη με το παιδί», είπε: «Aν το δείτε είναι βαμμένο ροζ. Δεν ήθελα να το ανοίξω ξανά».

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου

Ο θάνατος του 33χρονου είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε μεγάλο αριθμό πολιτών με τα τελευταία λεπτά της ζωής του να έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί στα ΜΜΕ. Το θύμα στα επίμαχα βίντεο, που προβλήθηκαν στο δικαστήριο, δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους στο κεφάλι ενώ τελικά κατέληξε ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες.

Τι αναφέρει η δικογραφία

Σύμφωνα με την δικογραφία ο 33χρονος «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε “αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή. έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο” και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν “μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα”.

Η κατηγορία που καλείται να αντικρούσει ο 78χρονος είναι πως και αυτός και ο μεσίτης θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις “από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα”.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση