Γ. Παυλάκης: “Το καθολικό λοκντάουν είναι το πυρηνικό μας όπλο κατά του κορωνοϊού” (Ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η συζήτηση για το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ δεν είναι καινούρια», δήλωσε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105.5” και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο γιατρός και ερευνητής, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, κ. Γιώργος Παυλάκης. 

«Παρακολουθώ στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αυτό λέγεται συνέχεια από την περίοδο που είδαμε το ‘τσουνάμι’ στη Θεσσαλονίκη, όπου εκείνη την εποχή χάθηκαν άδικα ζωές γιατί τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Αυτό συνέβη και στο Βέλγιο και στην Αγγλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Αυτό συνέβη και στην Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Παυλάκης, ενώ τόνισε πως «το πρόβλημα είναι πως όταν πιάσει το τεράστιο κύμα των μολύνσεων και των θανάτων κανένα σύστημα υγείας δεν είναι φτιαγμένο για αυτή τη δουλειά. Το φώναζα από την αρχή της πανδημίας. Να μη μας πιάσει το ‘τσουνάμι’. Κι αυτό ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. Εκεί έδρασε και η κυβέρνηση πολύ γρήγορα και οι πολίτες πειθάρχησαν. Κι αυτό μας έκανε να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι. Προφανώς έχει ελλείψεις το ΕΣΥ, και είναι διαχρονικές. Το επίπεδο περίθαλψης στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί και αυτό έχει μεγάλο κόστος. Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Οπότε η δική μου γνώμη είναι πως πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφύγει η Ελλάδα το ‘τσουνάμι’. Να αποφύγει την πίεση στα νοσοκομεία, αυτό που βλέπουμε τώρα να συμβαίνει και ειδικά ενόψει του Ιανουαρίου και σε συνδυασμό με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Αν αφήσεις το ‘τσουνάμι’ να σχηματιστεί, όσες ΜΕΘ και να ‘χεις τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, «έχουμε ορισμένες δυνατότητες, αλλά δεν έχουμε στρατηγικό βάθος. Το να μην προκαλέσει ο ιός τεράστιο αριθμό μολύνσεων είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε. Πρέπει να βρούμε λοιπόν μια καλή ισορροπία, ώστε και να ανακόψουμε την εξάπλωση της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην πεινάσει η κοινωνία με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων». 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, «πρέπει να δούμε το τι έρχεται και το τι υπάρχει ήδη στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στο στέλεχος Δέλτα που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, αλλά και στο στέλεχος Όμικρον που είναι πολλές φορές χειρότερο από άποψη μετάδοσης. Αυτό σημαίνει πως όπου υπάρχει συνωστισμός δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει κανείς την μόλυνση. Η μόνη ελπίδα είναι ο γενικός εμβολιασμός – συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δόσης – γιατί για το Όμικρον είναι σαν να είμαστε όλοι ανεμβολίαστοι. Το Όμικρον θα μας μολύνει όλους αν το αφήσουμε».

Κατά τον επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, πλέον «απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός. Και φτωχές και πλουσιότερες χώρες πρέπει να συντονιστούν αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της δημιουργίας νέων στελεχών του κορωνοϊού. Χρειάζεται να μειώσουμε δραστικά τα περιστατικά μόλυνσης. Δεν αρκούν τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι χρήσιμα και ασφαλή αλλά χρειάζονται και τα υπόλοιπα μέτρα. Ο περιορισμός των επαφών είναι πολύ βασικό. Το καθολικό λοκντάουν είναι το πυρηνικό μας όπλο κατά του κορωνοϊού το οποίο όμως έχει τις παρενέργειές του. Οι κοινωνίες που είναι προνοητικές και δεν αφήνουν τα πράγματα να πάνε στην καταστροφή του συστήματος υγείας, μπορούν να αποφύγουν το γενικό ή το μακροχρόνιο λοκντάουν και με χειρουργικές δράσεις να καταφέρει να περιορίσει τα κύματα της πανδημίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Εκεί που είμαστε σήμερα, με τα Χριστούγεννα να έρχονται, δυστυχώς ακούω και την κυβέρνηση και πολλούς υπεύθυνους να εκπέμπουν ανάμικτα μηνύματα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλάκης τόνισε πως σήμερα «μια τεράστια θετική δύναμη στην Ελλάδα είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας, που προσωπικά εδώ και καιρό την αποκαλώ ως το ‘τείχος των σωφρόνων’. Ήταν αυτοί που τήρησαν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, προσπάθησαν να καταλάβουν τι έπρεπε να κάνουν και συνεχίζουν να το κάνουν. Η ελληνική κοινωνία όμως έχει κι ένα ποσοστό που ζει στο Μεσαίωνα, διάφορες ομάδες, παραθρησκευτικές οργανώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η κυβέρνηση έχει κάνει τολμηρά βήματα, έχει προσπαθήσει να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η κοινωνία να βοηθά προς τη σωστή κατεύθυνση. Όσο μπορούμε να βρούμε συναινετικές διαδικασίες από ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για να μπορέσουμε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την πανδημία».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση