Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Άνθρωποι πεθαίνουν τζάμπα. Η αναποτελεσματικότητα ήταν κυβερνητική επιλογή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Όταν το κράτος δεν εξασφαλίζει την υγεία των πολιτών, τότε οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί πρέπει να αναλάβουν το ρόλο τους. Απαιτείται να ασχοληθούν οι επιστήμονες υπό τον έλεγχο κοινοβουλευτικής επιτροπής να εξηγήσουν το λόγο που πεθαίνουν οι Έλληνες πολίτες τζάμπα και βερεσέ, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
 
«Η δουλειά των επιστημόνων είναι να βρουν εργαλεία για να παλέψουν το νόσημα. Η δουλειά του κράτους είναι η προάσπιση της υγείας των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που η επιστήμη προσφέρει. Στην Ελλάδα αυτό δεν έγινε από την αρχή της διαχείρισης της πανδημίας, γιατί δεν ήθελε η κυβέρνηση να το κάνει.  Όμως η Ελλάδα έχει ακόμα δημοκρατικό πολίτευμα και θα πρέπει οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί να απαντήσουν σοβαρά γιατί δεν σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και τί θα κάνουν από δω και πέρα, γιατί τα προβλήματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύστημα υγείας, εξαιτίας της πανδημίας, επιδρώντας αρνητικά και στην οικονομία.
 
Ο κ Γεροτζιάφας υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο ότι είμαστε πρωταθλητές στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα και συνέπειες σε ανθρώπους που νόσησαν. Όπως εξήγησε: «Οι θάνατοι από Covid, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εκτός από τους θανάτους, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και θα χρειαστούν  τουλάχιστον δύο μήνες για να αποθεραπευθούν. Υπάρχουν άλλοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες, οι οποίοι θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα για να επιστρέψουν σε μια σχετικά κανονική κατάσταση. Επιπλέον υπάρχουν και ασθενείς με το long covid σύνδρομο για τους οποίους το μέγεθος του προβλήματος θα το δούμε τους επόμενους τρείς μήνες, καθώς ήδη έχουν παρουσιαστεί στοιχεία ότι σε αυτή την κατηγορία, έχουμε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν συνυπολογίσουμε και τη νοσηρότητα των άλλων ασθενειών, πλην covid, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε την τραγωδία που εξελίσσεται στην Ελλάδα.  

Όταν ξεκινάει η πανδημία και το παιχνίδι παίζεται στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, αλλά χάνεται έξω από αυτά, και η κυβέρνηση ξέρει από το τέλος Μαϊου του 2020 ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα για να τις οργανώσει, σημαίνει ότι δεν την ενδιαφέρει, και η αναποτελεσματικότητα ήταν κυβερνητική επιλογή. 

Επειδή όμως έχουμε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η διακομματική επιτροπή θα δώσει τη λύση αλλά και θα απελευθερώσει τους επιστήμονες. Έχει σημασία, η άποψη των επιστημόνων να κατατίθεται κατευθείαν σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή γιατί εκεί δεν θα υπάρχουν δεξιοί – αριστεροί ή πονεμένα μέλη που δεν μπήκαν στην επιτροπή κ.α. Η επιστημονική δουλειά είναι μία και τα δεδομένα που διαβάζουμε συγκεκριμένα.  
 
Ακόμα και το ότι τα επιστημονικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι επτασφράγιστο μυστικό, αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας. Τα δεδομένα, είναι εργαλείο για να βελτιώνει το κράτος την πολιτική του παρέμβαση τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όπως και σε οποιαδήποτε διαχείριση. Αν χρησιμοποιεί κάποιος τα επιστημονικά δεδομένα για να κάνει πολιτική αποτελεί άλλη υπόθεση. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα δεδομένα δεν είναι προσβάσιμα και αυτό αποτελεί ζήτημα για το οποίο η αστική δημοκρατία οφείλει να εργαστεί προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να αμβλυνθούν τα προβλήματα που τραγικά ταλαιπωρούν ασθενείς και εργαζόμενους σ’ αυτή».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση