Γολγοθάς για τους 400 πρόσφυγες στο Αιγαίο – Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία να βρίσκονται από την Παρασκευή σε διαπραγματεύσεις για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.

Τελικά, μετά από δύο αγωνιώδη 24ωρα ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι και συγκεκριμενά σε αυτό της Κω.

Το σκάφος δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του και ως εκ τούτου το ρυμουλκούσε σκάφος του Λιμενικού, όπως είπε ο υπεύθυνος αξιωματούχος. Είχε στείλει μάλιστα, σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Κρήτης, με το Λιμενικό Σώμα να αναφέρει πως οι επιβαίνοντες είχαν πει πως είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να δεχτεί την επιστροφή του σκάφους, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης είχε έρθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και την Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος.

Η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων

«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει», αναφέρει κοινή δήλωση των Τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Εξωτερικής Πολιτικής, Γ. Κατρούγκαλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιού και Μετανάστευσης Πολιτικής, Γ. Ψυχογιού.

Και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να  καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».  

* Πληροφορίες από το tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο για το έγκλημα των Τεμπών: “Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη”

«Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση...

Από τη Λιβύη ως το Ισραήλ, η Ελλάδα ποντάρει σε ένα κουτσό άλογο

*Του Αλέξανδρου Γούλα - Η Ελλάς ανήκει εις την...

Τέσσερα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για «αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις εγκληματικές ευθύνες...
Διαφήμιση