Γκράχαμ Γκριν – Βιβλίο: “Ο ανθρώπινος παράγοντας”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα λόγια περιττεύουν για τον σπουδαίο Βρετανό συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν, τα βιβλία του οποίου γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία. Γεννιέται το 1904 στην Αγγλία και φοιτά στην Οξφόρδη. Στη συνέχεια ασχολείται με τη δημοσιογραφία, ενώ γνωρίζει την επιτυχία στα 1932 με το “Όριαν Εξπρές” (Εκδ. Νεφέλη). Έκτοτε, ένας ποταμός περιπετειών και θρίλερ: “Η δύναμη και η δόξα” (Εκδ. Πόλις),”Το τέλος μιας σχέσης” (Εκδ. Μεταίχμιο), “Το υπουργείο του φόβου” (Εκδ. Ερατώ), “Ο τρίτος άνθρωπος” (Εκδ. Άγρα), “Ο ήσυχος Αμερικανός” (Εκδ. Πόλις) και «Η καρδιά των πραγμάτων» (Εκδ. Πόλις) – για να ονομάσουμε μερικά. Μεγάλο μέρος των βιβλίων του έγιναν σενάρια για τον κινηματογράφο, και μάλιστα με αρκετή επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου εργάζεται στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ταξιδεύει σε διάφορες χώρες: Αϊτή, Κονγκό, Κούβα, Μεξικό, Νιγηρία, Ινδοκίνα κ.ά., πολλές εκ των οποίων θα αποτελέσουν σκηνικό δραστηριοτήτων στα έργα του. «Ο ανθρώπινος παράγοντας» (Εκδ. Πόλις) -σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη- κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1978, αποτυπώνει εμπειρίες από τη θητεία του Γκριν στην Μ16 και εμμέσως αναφέρεται στον περίφημο Κιμ Φίλμπι, προϊστάμενό του στην οργάνωση, ο οποίος αποκαλύφθηκε το 1963 πράκτορας των Σοβιετικών.

Συναντάμε τον Μορίς Κάσελ -έμπειρο μυστικό με δράση στη Νότια Αφρική-, μερικά χρόνια αργότερα, στη σιγουριά της κεντρικής διοίκησης στο Λονδίνο. Παντρεμένος με τη μαύρη Νοτιοαφρικανή Σάρα – με τον Σαμ, παιδί από άλλον πατέρα. Διάφορα άλλα πρόσωπα: Ο συνεργάτης του Ντέιβις, χαμένος στον έρωτα, λάτρης του τζόγου και του αλκοόλ. Ο δογματικός και τυπολάτρης συνταγματάρχης Ντέιντρι. Ο κυνικός γιατρός Πάρσιβαλ που χρησιμοποιεί τις γνώσεις του κυρίως σε θανατηφόρες πλεκτάνες ενάντια σε συναδέλφους του. Στην κορυφή της πυραμίδας ο άχρωμος αρχηγός C, νοσταλγός της «συναρπαστικής» ζωής του στην Αφρική. Επίσης ο Μίλερ, στέλεχος της εγκληματικής BOSS (Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας) της Νότιας Αφρικής. Ψυχρός Πόλεμος, προδοσίες, διπλοί πράκτορες, εξαφανίσεις και δολοφονίες. Εδώ εισάγεται ο «ανθρώπινος παράγοντας»: ενδείξεις για διαρροή πληροφοριών προς τους Σοβιετικούς καλά κρατούν.

Ο απρόσμενος θάνατος του Ντέιβις δείχνει να φέρνει τα πράγματα ξανά σε ισορροπία. Όμως, υπεύθυνος για τις παροχές εγγράφων είναι ο Κάσελ. Είναι σοσιαλιστής, με τους Εργατικούς, όμως, βασική αιτία στο να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά αποτελεί η βοήθεια του κομμουνιστή δικηγόρου Κάρσον στη φυγάδευση της Σάρας από το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Κρατικά και εθνικά συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με την ταξική συνείδηση και βεβαίως, πάνω από όλα, με την αγάπη του για τη Σάρα. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος της τελευταίας με τη μητέρα του Κάσελ: «’Προδότης!’. Εντάξει, είπε η Σάρα. ‘Προδότης, αφού το θέλετε. Αλλά προδότης ποιανού; Του Μίλερ και της παρέας του; Της Αστυνομίας Ασφαλείας; Α, η πατρίδα του… Κάποτε είχε πει πως η πατρίδα του είμαι εγώ – και ο Σαμ».

* Από τις εκδόσεις “Πόλις” – Σελίδες: 384 -Τιμή: 15,93 ευρώ

* Του Αντώνη Ν. Φράγκου στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση