Γιώργος Σταθάκης: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ακρίβεια (Ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, υστερούν κατά πολύ των προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, του ρυθμού ανάκαμψης και των ανισοτήτων»

«Η στρατηγική που επέλεξε ο κ Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει τα τρία θέματα που έχουν πάρει οξύτατη μορφή το τελευταίο διάστημα, την ακρίβεια, το ρυθμό ανάκαμψης και τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης, είναι λανθασμένη και προβληματική. Αν θα έδινα ένα τίτλο στη στρατηγική του, αυτός θα ήταν: «Δημόσια επιδότηση της ακρίβειας σε όλους τους τομείς», είπε στον ρ/σ ”Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. 

«Το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι ανύπαρκτο. Η αγορά της ενέργειας είναι 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αύξηση των τιμών είναι της τάξης του 30%. 

Οπότε καταλαβαίνουμε ότι οι αυξήσεις αφορούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο κι ότι το πακέτο είναι ουσιαστικό ανύπαρκτο.  Αντί να παρέμβει στο δομικό πρόβλημα και να προσπαθήσει να ελέγξει τις τιμές, ανακοινώνοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής στη βάση χονδρικής τιμής, δεν επεμβαίνει καθόλου και ουσιαστικά λέει, θα επιδοτώ με δημόσιο χρήμα τους τέσσερις μεγάλους παραγωγούς της ενέργειας για να συνεχίσουν την ακρίβεια. 

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το ρυθμό ανάπτυξης και ανάκαμψης. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το δεύτερο τρίμηνο του ρυθμού ανάκαμψης, όμως η Ελλάδα δυστυχώς θα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, που δεν θα έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, στα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως θα έχουν κάνει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάκαμψης, επιτυγχάνεται με τρείς τρόπους. Με αύξηση μισθών, με ισχυρό πακέτο κοινωνικών παροχών και με επιτάχυνση των επενδύσεων. Με αυτά τα τρία, όπου εφαρμόστηκαν εκτενώς, η ανάκαμψη γίνεται πιο γρήγορα. Δυστυχώς, σε κανένα από τα τρία αυτά πεδία, δεν υπήρξε καμία εξαγγελία από τον πρωθυπουργό. 

Επίσης δεν υπήρξε καμία εξαγγελία και για το τρίτο θέμα που αφορά τις κοινωνικές ομάδες που θίχτηκαν απο την κρίση. Υπάρχουν κάποια αποσπασματικά επιμέρους μέτρα, πολύ περιορισμένα σε ειδικές κατηγορίες, στα οποία το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι έκτακτα μέτρα τα οποία παρατείνονται για μερικούς μήνες. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση που θα στήριζε πραγματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως και των εργαζομένων, οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα. 

Η φιλοσοφία και η προσέγγιση της κυβέρνησης με τα συγκεκριμένα μέτρα υστερούν κατά πολύ αυτών των προτάσεων που πραγματικά θα αντιμετώπιζαν την ακρίβεια, επιμερίζοντας το κόστος της ακρίβειας όχι μόνο σε καταναλωτές αλλά και στα άλλα υποκείμενα της αλυσίδας, ενώ δεν μπορούν να διορθώσουν τον άνισο τρόπο που είχε η κρίση πάνω στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πηγή: Ρ/Σ ”Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση