Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση άφησε την τουρκική πλευρά να κάνει παιχνίδι»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τις κόκκινες γραμμές της χώρας στην εξωτερική πολιτική επαναλαμβάνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Politicus και ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Για τον ίδιο η τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας αύριο στην Αττάλεια δεν θα φέρει το τέλος το πολέμου ενώ αμύνεται της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για μη στρατιωτική ανάμειξη στο ουκρανικό ζήτημα.

– Εισερχόμαστε στην τρίτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με μια επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια. Τί μπορούμε να περιμένουμε απ΄αυτήν με βάση τα έως τώρα δεδομένα;

Δεν θα έλθει το τέλος του πολέμου από τη συνάντηση αυτή. Αντιθέτως, ενισχύεται η διπλωματική θέση της Τουρκίας, που  για μία ακόμη φορά εκμεταλλεύεται το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου». Ενώ δεν συμμετέχει πλήρως στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν ψήφισε την αναστολή συμμετοχής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άργησε να κλείσει τα Στενά, όχι μόνον δεν υφίσταται κριτική από την Δύση, αλλά αντιθέτως δέχθηκε ευχαριστήρια και εύσημα από τον Πρόεδρο Ζελένσκι για το μεσολαβητικό της ρόλο.

– Πέραν αυτής της συνάντησης επίκειται και μία άλλη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Για ποιους λόγους μια τέτοια συνάντηση γίνεται τώρα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης και τι καινούργιο μπορεί να κομίσει;

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε παροτρύνει εδώ και καιρό τον Κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο δηλαδή τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δυστυχώς, αντίθετα με τα διπλωματικά ειωθότα, σύμφωνα με τα οποία οι συναντήσεις ανακοινώνονται ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές μαζί με την ατζέντα, το Μαξίμου άφησε να «σέρνεται» για μέρες ανεπιβεβαίωτη η είδηση. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία σε όσους -από την τουρκική πλευρά- θέλουν  να παίξουν παιχνίδια, να συνοδεύσουν την επίσημη ανακοίνωση του γεύματος με τις γνωστές, εκτός διεθνούς δικαίου, θέσεις. Ο εκπρόσωπος του AKP Ο. Τσελίκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « ο φάκελος Ελλάδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, ειδικά από τις έρευνες για το φυσικό μέχρι το θέμα του Αιγαίου. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες και μπορούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον εξοπλισμό των νησιών της».

 Από τον κ. Μητσοτάκη εξαρτάται να ξεκόψει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση αγγίζει τις κόκκινες γραμμές μας. Οποιαδήποτε, δηλαδή, συζήτηση αφορά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ή το δικαίωμά μας να εξοπλίζουμε τα ελληνικά νησιά απέναντι σε απειλές. Τώρα, η παγκόσμια αποσταθεροποίηση είναι ένας επιπλέον λόγος να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.  Πρέπει ο κ Μητσοτάκης να κινηθεί όπως άλλοι Έλληνες Πρωθυπουργοί μετά από κρίσεις και να συνομιλήσει σοβαρά και επί της ουσίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και βέβαια όχι, όπως διαρρέεται, κυρίως με θέμα τη νοτιoανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αποκλειστικά και με βάση τα ατλαντικά, και όχι με κύριο πρόταγμα τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί επικριτικά απέναντι στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση  απαντά πως κάτι τέτοιο διέπεται από τις υποχρεώσεις μας ως μέλους του ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια απευχόμενη μελλοντική σύρραξη με την Τουρκία οι σύμμαχοί μας θα πράξουν το ίδιο. Σας κατηγορούν επίσης ότι ακολουθείτε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Τι απαντάτε σε όλα αυτά; 

Κανένας από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς δεν ισχύει. Όπως προανέφερα η Τουρκία ενισχύει τη θέση της μετά την Ουκρανική κρίση, καμία πίεση δεν δέχεται από το ΝΑΤΟ.  Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα έφτασε στο σημείο να παραπληροφορήσει τη Βουλή λέγοντας ότι υπάρχει δεσμευτική απόφαση της ΕΕ για αποστολή θανάσιμου υλικού, πράγμα εντελώς ανακριβές. Οι χώρες της ΕΕ είναι ελεύθερες να επιλέξουν το εάν και πώς θα επιδείξουν αλληλεγγύη, με μοναδική υποχρέωση να επιτρέψουν την διέλευση από το έδαφος τους του υλικού που προορίζεται για την Ουκρανία. Η  επιλογή του πρωθυπουργού για αποστολή θανατηφόρων όπλων αποτελεί ανατροπή πάγιου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς νομική υποχρέωση της χώρας και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως και η προηγούμενη απόφαση του να στείλει Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία. Περαιτέρω και κυρίως, η αποστολή όπλων αποτελεί λανθασμένη απάντηση για τη θέση της χώρας μας στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει να αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» και γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις και όχι να επιστρέψει στη λογική του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, όπως επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα μας θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι δύναμη ήπιας ισχύος και ειρήνης. Να στηρίξει κάθε διπλωματικό μέσο για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, μεταξύ των οποίων και σοβαρές, στοχευμένες κυρώσεις. Να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό με σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Να τονίζει ότι όποιος πραγματοποιεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να βρεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για απεγκλωβισμό των ομογενών μας και επαναπατρισμό όσων το θέλουν και την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων όπως κάναμε και με Συρία, Αφγανιστάν. Και, φυσικά, υποχρέωση όλων μας είναι να υποστηρίξουμε και να συμμετέχουμε στο φιλειρηνικό κίνημα, που επιχειρεί να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην Ειρήνη.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση