Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε τροχιά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε τροχιά να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η ραγδαία φθορά της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένας λόγος. Ο δεύτερος είναι η ισχνή έστω δημοσκοπικά άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία μετά την εξόρμηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να αποκτήσει δυναμική και οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής ο τρίτος.

Ο τρίτος λόγος είναι η νέα παράμετρος που μπήκε εσχάτως στην πολιτική ζωή στο σκέλος της αξιολόγησης των δημοσκοπήσεων καθώς και των κέρδη και των απωλειών των δύο πρώτων κομμάτων μετά τις εκλογές. Πρόκειται για το περίφημο “μαύρο κουτί στο εκλογικό σώμα”, που έβαλε στη ζωή μας ο Θωμάς Γεράκης της Marc για να δικαιολογήσει στη τελευταία δημοσκόπηση την άρνηση να προβεί σε εκτίμηση ψήφου, πράγμα που όμως έκανε στις προηγούμενες (φαίνεται οσμίζεται πρόωρες εκλογές και δεν θα ήθελε να εκτεθεί περισσότερο).

Τί είναι αυτό το περιβόητο πλέον “μαύρο κουτί του εκλογικού σώματος”; Είναι το 20% των ψηφοφόρων οι οποίοι αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν πάνω στην κάλπη (10%) και το τελευταίο δεκαήμερο (άλλο ένα 10%).

Και αυτή ακριβώς η διάσταση μας οδηγεί να προσεγγίσουμε διαφορετικά τις απώλειες και τα κέρδη στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές. Να δούμε αρχικά αν οι ψηφοφόροι παρέμειναν στα κόμματα και μετά τις εκλογές ή επέστρεψαν στην κατάσταση που ήταν πριν από την κάλπη.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετά τις εκλογές δημοσκοπήσεις, είναι πως η μεν Δημοκρατία διατήρησε εκείνους που πήρε από το “μαύρο κουτί”, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχασε. Συνεπώς η βάση πάνω στην οποία οφείλουμε να συλλογιστούμε για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές.

Για την προ των εκλογών περίοδο, αν αφαιρέσουμε τα ακραία τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω ευρήματα των δημοσκοπικών εταιρειών, θα δούμε πως η μεν Ν.Δ. κινείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές μεταξύ 34% και 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 24% ως 25%.

Και ποιο είναι το συμπέρασμα αν κάνουμε τις συγκρίσεις με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2022; Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ υποχωρεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε άλλες υποχωρεί  και σε μία βελτιώνει τα ποσοστά του. Πάντως, οι απωέλειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μικρότερες από του κυβερνώντος κόμματος.

Αν, όμως η σύγκριση γίνει με τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις θα διαπιστώσουμε ότι η ΝΔ έχει μία τεράστια πτώση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται grosso modo στα ίδια επίπεδα.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που θα επιβεβαιώσουν τα γενικά συμπεράσματα που αναφέραμε. Για την οικονομία της συζήτησης θα αποδεχτούμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι “πειραγμένες”, παρότι ο eretikos.gr ανέδειξε παραδοξότητες που μόνο ¨πειραγμένες”  δημοσκοπήσεις θα μπορούσαν να εμφανίσουν. Στα παραδείγματα τώρα:

Η Marc έδινε λίγο πριν από τις εκλογές 35,7% στη Ν.Δ. και 24,7% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δημοσκόπηση δίνει 31,5% στη ΝΔ και 21% στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως η Ν.Δ. έχει απώλειες 4,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 3,7%.

Η Prorata  πριν από τις εκλογές έδινε στη ΝΔ 36% και στο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Στην τελευταία δημοσκόπηση δίνει 32% στη ΝΔ και 25% στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που σημαίνει η Ν.Δ. έχει απώλειες 4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδη 1%.

Η Alco πριν από τις εκλογές έδινε 36% στη Ν.Δ. και 24,3% στο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δημοσκόπηση (έγινε τον Δεκέμβριο και δεν δεν περιλαμβάνει το χάος από την κακοκαιρία)  δίνει 32,6% στη ΝΔ και 21,1% στο ΣΥΡΙΖΑ. Απώλειες 3,4% για τη Ν.Δ. και 3,2% για το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν στο συλλογισμό μας βάλουμε και τις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις εκλογές, που σε ορισμένες περιπτώσεις η Ν.Δ. έπαιρνε ποσοστά μεγαλύτερα και από 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσγειωθεί πέριξ του 25% γίνεται αντιληπτό ότι:

-Η Ν.Δ. συγκράτησε τους ψηφοφόρους που πήρε  από το “μαύρο κουτί του εκλογικού σώματος” και συνεπώς οι τωρινές απώλειες είναι θηριώδεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 10 εκατοστιαίες μονάδες.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε σχεδόν όλους τους ψηφοφόρους από το “μαύρο κουτί του εκλογικού σώματος” και βρίσκεται πλησίον της θέσης που είχε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2019.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι πως η ΝΔ υφίσταται θηριώδεις και ραγδαίες απώλειες, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν κυρίως λόγω της ακρίβειας, αλλά και της εγκατάλειψης των φτωχότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς, καθώς και των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε. Δηλαδή το μομέντουμ για την κυβέρνηση και τη ΝΔ είναι αρνητικό και δύσκολα ή ακριβέστερα μη αναστρέψιμο. Το βλέπουμε και στον πανικό του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του.

Απόδειξη του τελευταίου είναι πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια δυνατότητα να αντιστρέψει την πτωτική πορεία. Βλέπετε τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Κομισιόν θέτουν επιτακτικά το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό για εντυπωσιακά μέτρα που θα ανέτρεπαν την εικόνα της σκληρής,  ανάλγητης και αποτυχημένης κυβέρνησης.

Από την πλευρά του  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με βάση τα σημερινά “πειραγμένα”  δημοσκοπικά δεδομένα και το “μαύρο κουτί του εκλογικού σώματος” μπορεί να προσβλέπει σε ένα ποσοστό πάνω από 30% στις εκλογές και το πόσο πάνω θα είναι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες για το πρόγραμμά του και την αξιοπιστία στην εφαρμογή.

Στην κοινωνία το έδαφος είναι πρόσφορο και γίνεται προσφορότερο, όπως δείχνει η υποδοχή που επιφυλάσσουν στον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες. Αρκεί βεβαίως, οι πούροι αριστεροί (λες και οι υπόλοιποι είναι λιγότερο προοδευτικοί από αυτούς)  να μην προκαλέσουν προβλήματα,  γιατί τότε η ιστορία θα τους γράψει στα μαύρα κατάστιχα, για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας να αναλάβει η αριστερά μαζί με συμμαχικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΥΓ1. Να επισημάνουμε ότι η ΝΔ πήρε το 2019 από το “μαύρο κουτί του εκλογικού σώματος” λιγότερους ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ παρότι εκείνη βρισκόταν σε ανοδική πορεία και ο αντίπαλος σε καθοδική. Τώρα οι πορείες των δύο κομμάτων είναι αντίστροφες και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό.

ΥΓ2. Να σημειώσουμε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μπαράκ Ομπάμα έλεγαν πως δεν κερδίζονται εκλογές αν ο ηγέτης δεν συγκινεί τους πολίτες. Και ο μεν Αλέξης Τσίπρας γίνεται δεκτός με εκδηλώσεις συγκίνησης, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης με αποδοκιμασίες.

*Του Θανάση Λυρτσογιάννη από το eretikos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση