Γερμανικές εκλογές: Τα τέσσερα Σενάρια της επομένης μέρας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

* Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Όποιος και αν είναι ο νέος Καγκελάριος στη Γερμανία και τα κόμματα που θα συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει ποιος θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών με το πολιτικό στίγμα του ηγέτη των Φιλελευθέρων και της συμπροέδρου των Πρασίνων να βρίσκονται στους αντίποδες…

Ο τίτλος χρειάζεται μια μικρή διευκρίνιση καθώς η επόμενη μέρα των σημερινών Εκλογών στην Γερμανία μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες με τα τέσσερα σενάρια να δοκιμάζοντα στο τραπέζι των διακομματικών διαπραγματεύσεων.

– Σενάριο πρώτο και το λιγότερο πιθανό είναι ένας τέταρτος Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών –Σοσιαλδημοκρατών αν όλα τα άλλα τρία σενάρια και αν τα δύο μεγάλα κόμματα φοβούνται ότι σε περίπτωση νέας προσφυγής στις Κάλπες θα εισπράξουν υψηλό πολιτικό κόστος.

– Σενάριο Δεύτερο ο αποκαλούμενος Φωτεινός Σηματοδότης δηλαδή Κόκκινο – Σοσιαλδημοκράτες , Κίτρινο Φιλελεύθεροι, Πράσινο-Πράσινοι.

Αδύνατο σημείο αυτού του σεναρίου είναι οι Φιλελεύθεροι, ο ηγέτης των οποίων Λίντνερ που βρίσκεται στα δεξιά του Σόιμπλε(!) που δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Σενάριο τρίτο Χριστιανοδημοκράτες ,Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ή αλλιώς Τζαμάικα καθώς το Μαύρο,το Κίτρινο και το Πράσινο είναι τα χρώματα της σημαίας της νήσου της Καραϊβικής.

Το σενάριο αυτό υπό την Μέρκελ είχε συμφωνηθεί μετά τις Εκλογές του 2017 και ναυάγησε όταν ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Λίντνερ αποφάσισε να παραμείνει το κόμμα του εκτός κυβέρνησης.

Σενάριο τέταρτο R2G κόκκινο δύο φορές και Πράσινοι , δηλαδή Σοσιαλδημοκράτες –Κόκκινο , Αριστερά (Linke) – Κόκκινο και Πράσινο-Πράσινοι.

Το τέταρτο σενάριο αν ευοδωθεί θα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά που προέρχεται από το πρώην ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας και την Ομάδα Λαφοντέν θα μετέχει σε Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία ΑfD υπάρχει άτυπη συμφωνία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για αποκλεισμό της από τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Για το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP που για δεκαετίες ήταν ο κεντρώος Μπαλαντέρ μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών σήμερα επί της ουσίας είναι ένα κόμμα της σκληρής Δεξιάς σαφώς τοποθετημένο μεταξύ Χριστιανοδημοκρατίας και Εναλλακτικής.

Την θέση του Κέντρου έχουν καταλάβει σήμερα οι Πράσινοι που δεν θυμίζουν σε τίποτε πλέον το ριζοσπαστικό κινηματικό αριστερό μόρφωμα που φιλοδοξούσε να διαδραματίσει ρόλο ανατρεπτικού καταλύτη στην πρώτη μετά την ίδρυση του περίοδο στην δεκαετία του 80.

Χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να προδικάσουμε τις μετεκλογικές εξελίξεις πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη προεκλογική εκστρατεία όπου οι Σοσιαλδημοκράτες δεν απορρίπτουν για λόγους αρχής την συγκυβέρνηση με την Αριστερά με τον Σολτς να ζητά αλλαγή των θέσεων της για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όποιος και αν είναι ο νέος Καγκελάριος και τα κόμματα που θα συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει ποιος θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών με το πολιτικό στίγμα του ηγέτη των Φιλελευθέρων και της συμπροέδρου των Πρασίνων να βρίσκονται στους αντίποδες…

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση