Γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα του SPD, απογοήτευση από Χριστιανοδημοκράτες – Ρυθμιστές οι Πράσινοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων καγκελαρίων των γερμανικών κομμάτων μετά τους πρώτους ασφαλείς υπολογισμούς για το αποτέλεσμα των εκλογών για την Bundestag με οριακό προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 25.2% έναντι 24.6% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU),  έδειξαν και τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα και τις απαραίτητες συνεργασίες.

«Χαίρομαι για το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε ο Όλαφ Σολτς, υποψήφιος του SPD φανερά ικανοποιημένος από τα γραφεία του κόμματος. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία» πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους πολίτες για την εκλογική επιτυχία αλλά και τα πάνω από 100.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τον καθημερινό τους αγώνα.

Στον αντίποδα, έχοντας λίγο πιο δίπλα την Άνγκελα Μέρκελ. ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε πως «με αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι». Με δεδομένο το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της Ένωσης CDU και CSU, ο Άρμιν Λάσετ αναφέρθηκε στην ανάγκη να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση από τρία κόμματα, ενώ είπε πως η ψήφος στην Ένωση ήταν μια εντολή να μην προκύψει κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η Αριστερά. Φαίνεται μάλιστα πως με τις δηλώσεις του θέλησε να δηλώσει πως το κόμμα του δίνει το «παρών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση για τον εκμοντερισμό της Γερμανίας.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η Ανναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, που ωστόσο σημείωσε πως «θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα». Επισήμανε όμως πως «αυτή η χώρα χρειάζεται μια “κλιματική κυβέρνηση”» δηλώνοντας και αυτή παρούσα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Οι Φιλελεύθεροι του FDP πέτυχαν «ένα από τα καλύτερα ποσοστά τους» είπε ο υποψήφιός τους Κρίστιαν Λίντνερ, εκτιμώντας ότι η ψήφος των πολιτών δείχνει πως χρειάζεται μια κεντρώα κυβέρνηση. «Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία» και «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα» είπε.

Ο Γιοργκ Μόιθεν, εκ των συμπροέδρων του ακροδεξιού AfD εξέφρασε σε δηλώσεις του την απογοήτευση του για την μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος. «Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε την προσωπική ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα» είπε. Προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις είπε για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα πως «δεν είναι μια μεγάλη νίκη, αλλά ούτε και μια θεμελιώδης ήττα».

Προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της Αριστεράς, καθώς το κόμμα έχασε σχεδόν τη μισή της εκλογική δύναμη και έφτασε στο όριο εισόδου στην ομοσπονδιακή Βουλή. «Αυτό είναι ένα χάλια αποτέλεσμα» είπε σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, o Γιαν Κόρτε, επικεφαλής της ομάδας του Die Linke στην Bundestag. Η συμπρόεδρος του κόμματος Σουζένα Χένιγκ Βέλσοβ μίλησε για «βαρύ πλήγμα». Λίγο αργότερα, ο κορυφαίος υποψήφιος Ντίτμαρ Μπαρτς είπε: «Το γεγονός είναι ότι δεν εκπροσωπούμε πλέον συμφέροντα στα ανατολικά κρατίδια. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό».

Όλα τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το σενάριο της διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων (CDU και SPD) ενώ υπάρχουν και τα σενάρια για κυβέρνηση 3 κομμάτων. Το σενάριο «Φανάρι κυκλοφορίας» και το σενάριο «Τζαμάϊκα». Οι ονομασίες των συνδυασμών προέρχονται από τα χρώματα των κομμάτων που είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Die Linke = σκούρο κόκκινο.

Φανάρι κυκλοφορίας – Traffic light (SPD, Πράσινοι, FDP)

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εάν πράγματι οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη ειδικά σε περίπτωση που το άθροισμα των βουλευτών τους με εκείνους του CDU δεν φτάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ,πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σταθερός. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τζαμάικα (CDU, Πράσινοι, FDP)

Εάν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση αυτός είναι μάλλον ο επικρατέστερος συνδυασμός. Εκτός από την καγκελαρία, πιθανότατα το CDU θα έχει έλεγχο στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το FDP θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Στα αρνητικά του εν λόγω σχηματισμού περιλαμβάνεται το ότι οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τελείως διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα για την οικονομία και την φορολογία αλλά και την Ε.Ε, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανότατα εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού.

Νέα συνεργασία CDU – SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους)

Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά εάν τελικά νικήσει το SPD, με ανεστραμμένους ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε τα δύο κόμματα, εάν τελικά φτάσουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους.

* Πληροφορίες από avgi.gr & flash.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση