Βόρεια Εύβοια – Προσφυγή Δημάρχων και κατοίκων στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις Δήμοι και κάτοικοι ζητώντας να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις,  με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας.

Οι δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου και 9 κάτοικοι της Εύβοιας, ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ.,  με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δόθηκαν νέες άδειες από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων στην Ευβοια σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές. Με τον αρμόδιο υπουργό ΥΠΕΝ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η αδειοδότηση να τρέχει να μαζέψει τις άδειες και να υπόσχεται νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον. Ενώ ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της περιοχής, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι «όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια».

Στην προσφυγή τους κάτοικοι και Δήμοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διατάξεις τους Συντάγματος όσο και το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων. Ακόμη, παραβιάζουν την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ακόμη, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η  αναγκαία μελέτη, ενώ θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά και υπογραμμίζουν ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το εν λόγω έργο και η άδεια που χορηγήθηκε, εκδόθηκε κατά πλάνη της διοίκησης, η οποία στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Νέα Αριστερά για συνέντευξη Μητσοτάκη: “Η πολιτική του είναι ο καλύτερος χορηγός της άκρας δεξιάς”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να απαντήσει τίποτα ουσιαστικό...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...

Μητσοτάκης: Αμετανόητος για το έγκλημα των Τεμπών – Μισόλογα για τις ψήφους της ακροδεξιάς

Η δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης έχει θορυβήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος...
Διαφήμιση