Βουλή-Μητσοτάκης: Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» και η προσπάθεια δικαιολόγησης των αποφάσεων για Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με τα ερωτήματα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό αναφορικά με τις αποφάσεις έναντι της Ρωσίας και συνολικά στο ουκρανικό μέτωπο να πυκνώνουν, αλλά και με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να «ενημερώσει» πολίτες και κόμματα της αντιπολίτευσης να μην επιτρέπει υψηλές προσδοκίες, αναμένεται σήμερα στη Βουλή η έκτακτη συνεδρίαση που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ενημερώσει για την Ουκρανία.

«Να σας αναφέρω ότι θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό την επόμενη Τρίτη το πρωί σε μια έκτακτη συνεδρίαση, την οποία ήδη ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει απόλυτη εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση, διότι δεν είναι πραγματικά ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να αφήσουμε τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή επιδιώξεις να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο. Ζητώ από όλους τους Έλληνες και από όλα τα πολιτικά κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και αυτοπεποίθηση».

Με την παραπάνω δήλωση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα την Πρόεδρο της Δημοκρατία για την πρόθεσή του με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά κυρίως για τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με αυτές.

Σημειώνεται πως μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε ήδη λάβει χώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) και η συμμετοχή του στην Έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έκτοτε, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι επικοινωνίες με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την ηγεσία Ζελένσκι, καθώς και οι αποφάσεις για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Μάλιστα, όπως προκύπτει, για την τελευταία απόφαση, όχι μόνο δεν υπήρξε ενημέρωση της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απουσίαζε από τη συνεδρίαση και ενημερώθηκε για την απόφαση κατόπιν εορτής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι παραπάνω αποφάσεις, αλλά και η ζέση που έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής έναντι της Ρωσίας, φτάνοντας στο σημείο να ζητά πρώτος εκ των Ευρωπαίων ηγετών κυρώσεις, και μάλιστα «αντίδραση αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αποτελεί μία στρατηγική που ποντάρει σε οφέλη στο εγγύς μέλλον, σε περίπτωση που η τουρκική επιθετικότητα ακολουθήσει τον δρόμο του Πούτιν. Ωστόσο, η επιθετική ρητορική, αλλά και οι σχετικές αποφάσεις, που φέρνουν τη χώρα ξεκάθαρα απέναντι από τη Ρωσία, παρά

Στα παραπάνω, αλλά και σε σειρά επιπλέον ερωτημάτων θα κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει σήμερα στη Βουλή, με τη «γραμμή» ωστόσο που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου να μην αφήνει περιθώρια για ουσιαστική ενημέρωση, αλλά μάλλον να προαναγγέλλει αύξηση της πόλωσης και της αντιπαράθεσης.

«Όπως είπα, η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει, όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας. Σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο. Η στάση, λοιπόν, αυτή της χώρας μας, όπως και άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» ανέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα λάβει χώρα σήμερα στη Βουλή.

Εξάλλου, το στίγμα αυτό δόθηκε καθαρά και με άλλη του αναφορά, κατά την οποία «ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση».

Η έλλειψη ενημέρωσης των κομμάτων και το επικοινωνιακό πρόταγμα της «σωστής πλευράς της Ιστορίας» για να καλυφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, αναμφίβολα αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις, παρά τις εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία».

Η διαδικασία

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, η συζήτηση θα έχει αντικείμενο «την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα», ενώ προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Αναλυτικά, όσα προβλέπονται από το Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄: ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της
Bουλής
Άρθρο 142Α
Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των
Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού,
ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν το λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των
Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

Προστέθηκε στις 16.3.1993 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ 36Α’ /19.3.1993)

Τροποποιήθηκε στις 25.6.2008 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ 126Α’ /2.7.2008) 151

Προστέθηκε στις 25.6.2008 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ 126Α’ /2.7.2008)

Πηγή: documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση