Αφού «βασάνισε» 3 μέρες ο Μηταράκης τους πρόσφυγες του φορτηγού πλοίου τώρα ψάχνει πώς θα τους απελάσει

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Χωρίς ουδεμία αναφορά στην επαίσχυντη, επί 3ήμερο, ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου με τους 375 «κολασμένους» ανοιχτά της Κρήτης, αντί της άμεσης διάσωσης και παροχής βοήθειας, ο υπ. «Μετανάστευσης» σπεύδει να ανακοινώσει πώς ψάχνει τρόπο να απελάσει πίσω στις χώρες τους 250 υπηκόους Μπαγκλαντές και Πακιστάν που επέβαιναν στο ρημαγμένο σκάφος.

Την προσπάθεια να επιστραφούν σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές οι υπήκοοι των δύο χωρών που επέβαιναν στο πλοίο με τουρκική σημαία ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Open. Επισήμανε μάλιστα πως «είναι για μένα  μεγάλη προτεραιότητα να συνεννοηθώ με τους πρέσβεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές» ώστε «να επιστραφούν όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», ενώ ζήτησε την «κινητοποίηση» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, την «ανακοίνωση» Μηταράκη ακολούθησαν «πηγές» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που πληροφορρούν ότι οι υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν είναι περίπου 250 άτομα από τα 375 που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Επίσης, 112 άτομα είναι από το Αφγανιστάν, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου βρίσκονται και πολίτες από Ιράν, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, 140 άτομα δηλώνουν ανήλικα και «έχουμε ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να πάει ιατρικό κλιμάκιο που εξειδικεύεται στον υπολογισμό της ηλικίας».

Ο Νότης Μηταράκης φυσικά, διαπράττει βαρύτατο ατόπημα, καθώς υπονοεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες από τις δύο αυτές χώρες δεν δικαιούνται a priori άσυλο, ούτε καν εξέταση του αιτήματός τους, ενώ γνωρίζει (ή οφείλει να γνωρίζει…) ότι πάντα το αίτημα ασύλου πρέπει να κρίνεται εξατομικευμένα.

Ψεύδη περί «άμεσης κινητοποίησης», δικαιολόγηση της απόπειρας επαναπροώθησης

Σχετικά με το περιστατικό με το πλοίο, που χάλασε ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Ελλάδα κινητοποιήθηκε αμέσως γιατί το πλοίο ήταν στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης» και το ελληνικό Λιμενικό «άρχισε να ρυμουλκεί το πλοίο προς τα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει δομή υποδοχής» – χωρίς φυσικά να δικαιολογεί γιατί το λιμενικό δεν είχε εκδώσει καμιά επίσημη ενημέρωση για το συμβάν, που έγινε γνωστό μετά από διαμαρτυρίες οργανώσεων αλληλεγγύης.

Ο Νότης Μηταράκης, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε μία διπλή προσπάθεια ενημέρωσης της Τουρκίας και της ΕΕ, ωστόσο “η Τουρκία αρνήθηκε να παραλάβει πίσω το σκάφος -παρ’ ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει από την Τουρκία- και από την ΕΕ δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη δυνατότητα στήριξης”» – ισχυρισμοί άνευ αξίας, καθώς αφού το φορτηγό πλοίο ήταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η χώρα μας όφειλε αμέσως να συνδράμει τους επιβαίνοντες, οδηγώντας του στο κοντινότερο ασφαλές αγκυροβόλιο, δηλαδή στις ακτές της Κρήτης.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, σε προγραμματισμένη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...

Η ΑΔΑΕ λέει να στην ενημέρωση Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του 

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ΑΔΑΕ να υπερψηφίζει (με...
Διαφήμιση