Αφγανιστάν: Πού πάνε οι πρόσφυγες – Πόσοι είναι στην Ελλάδα (αναλυτικά στοιχεία)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το αβέβαιο μέλλον των Αφγανών αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τόσο οι γειτονικές όσο και οι άλλες χώρες, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε όσους εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι Ταλιμπάν πήραν ξανά τον έλεγχο του Αφγανιστάν, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 3,5 εκατομμύρια έχουν βρεθεί άστεγοι στα σύνορα της χώρας, μόνο τους τελευταίους μήνες.

Πόσοι Αφγανοί έχουν φύγει;

Προς το παρόν, ο ακριβής αριθμός δεν είναι σαφής σχετικά με το τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα κύρια, χερσαία σημεία διέλευσης με άλλες γειτονικές χώρες καθώς όπως έχουν αναφέρει, δεν επιθυμούν οι Αφγανοί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι μόνες επιτρεπόμενες μετακινήσεις αφορούν μόνο τη διέλευση εμπόρων και ατόμων που διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε την Παρασκευή (20/08): “Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω κανονικών διόδων. Από σήμερα όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρο κανάλι εξόδου από τη χώρα”.

Χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν στο Πακιστάν, αρκετές μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ενώ περίπου 1.500 Αφγανοί έχουν εισέλθει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν σε σκηνές κοντά στα σύνορα. Στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν σε μια απελπισμένη απόπειρα φυγής, προς το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο είναι το μοναδικό προς το παρόν που λειτουργεί.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Παρασκευή (20/08) ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ήταν Αφγανοί πολίτες.

Πόσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους;

Τα πρόσφατα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, οδήγησαν τους Αφγανούς να καταφύγουν σε μια ιστορική έξοδο από τη χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο έλεος των συγκρούσεων και της αστάθειας.

Ακόμη και πριν αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας οι Ταλιμπάν, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φέτος, λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την UNHCR. Αυτό σημαίνει πως περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά της χώρας.

Εκτός εκείνων που βρίσκονται εντός της χώρας, περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου ζητούσαν εξίσου καταφύγιο, απευθυνόμενοι σε γειτονικά έθνη, μέχρι το τέλος του 2020.

Μεταξύ άλλων, ο Αφγανικός λαός χτυπήθηκε φέτος και από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και έντονη ξηρασία. Έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021, αναφέρει πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο δηλαδή από το 1/3 του πληθυσμού, υπέφερε από πείνα.

Που στρέφονται οι Αφγανοί πρόσφυγες;

Γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων και αιτούντων ασύλου, πέρυσι. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, κατέφυγαν στο Πακιστάν το 2020, ενώ το Ιράν φιλοξένησε 780.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.

Η τρίτη χώρα που φιλοξένησε τους περισσότερους πρόσφυγες ήταν η Γερμανία, με περισσότερους από 180.000, ενώ η Τουρκία δέχθηκε σχεδόν 130.000.

Οι χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου σε αναμονή είναι η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με την Τουρκία να έχει 125.000 άτομα που περιμένουν να εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους, η Γερμανία 33.000 και η Ελλάδα 20.000.

Στο Ιράν παρόλο που δεν υπάρχουν Αφγανοί αιτούντες ασύλου, όσοι διαθέτουν επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι πρόσφυγες, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας.

* Από το ρεπορτάζ του news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση