Αφγανιστάν: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ανίκανοι να διαχειριστούν την ήττα τους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι ηττημένοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν νόμιμοι ιδιοκτήτες ενός κόσμου που δεν τους ανήκει. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας και οι επικεφαλής μια πολιτικής ένωσης, στην οποία συμμετέχουν χώρες που δεν ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, συζήτησαν χθες τον από κοινού σχεδιασμό της αποχώρησης και υποχώρησης από την Καμπούλ.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αποτελεί «το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός» από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και ότι προσφέρει «νέα ευκαιρία» στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία να επεκτείνουν την επιρροή τους» στην κεντρική Ασία.

«Έχουμε ανάγκη από διαύλους επικοινωνίας με εκείνους που έχουν την εξουσία» στην Καμπούλ, αλλά «οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας δεν σημαίνει κατά κανέναν τρόπο διεθνή πολιτική αναγνώριση των Ταλιμπάν» συμπλήρωσε ο Μπορέλ σκληραίνοντας την προηγούμενη στάση του, που κρίθηκε υποχωρητική έναντι των Ταλιμπάν στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

«Η επιλογή της ηγεσίας της Ε.Ε. με το να είναι ουραγός των ΗΠΑ επί είκοσι χρόνια στο Αφγανιστάν διευκόλυνε τη θριαμβευτική επάνοδο των Ταλιμπάν. Η Ε.Ε. πιάστηκε στον ύπνο, όμως δεν μπορεί να απουσιάζει από την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν. Να προετοιμαστεί να ασκήσει πιέσεις στο καθεστώς των Ταλιμπάν ώστε να σεβαστούν τα δικαιώματα μειονοτήτων, γυναικών και παιδιών, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Η παταγώδης αποτυχία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν διδάσκει ότι η δημοκρατία ή η επανάσταση ούτε ‘εξάγονται’ ούτε μπορούν να επιβληθούν ‘απ’ έξω’» τόνισε στο Sputnik News ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι εξελίξεις αποτελούν ‘καταστροφή’ για τους Αφγανούς, αλλά επίσης για το κύρος και την αξιοπιστία της Δύσης. Μας πληροφόρησε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για τη συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά η επιρροή της Ε.Ε. σε αυτές μοιάζει αμελητέα. Η παραδοχή του ότι την τόσο γρήγορη πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης ‘δεν την περίμεναν ούτε οι Ταλιμπάν’ δεν συνοδεύτηκε από καμία εξήγηση για την αιτία της πανωλεθρίας.

Δεν υπάρχει καμία πολιτική προετοιμασίας για τα προσφυγικά ρεύματα και τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των Αφγανών προσφύγων στα κράτη – μέλη. Το θετικό είναι ότι, αντίθετα με ευρωβουλευτές που πρόσκεινται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, ο κ. Μπορέλ δεν απέδωσε το όλο φιάσκο στη διαφθορά και την ανικανότητα των Αφγανών» σχολίασε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου μετά το τέλος της ομιλίας του Ζ. Μπορέλ.

Την ίδια στιγμή ο Μάριο Ντράγκι, που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου των G20, φαίνεται ότι πιέζεται να διοργανώσει μια συνεδρίαση των G20 το σαββατοκύριακο, αλλά υπάρχουν πολλές ενστάσεις εάν ο Ντράγκι επιτρέψει στους G20 να συνεδριάσουν πριν από την αναμενόμενη συνεδρίαση των G7 την επόμενη εβδομάδα, με πρόταση του Αμερικανού Προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, των δύο ηγετών των χωρών που δέχθηκαν τη μεγάλη ήττα τους στην Καμπούλ και δεδομένου του γεγονότος ότι πολλές χώρες των G20 έχουν μια διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν με αυτή των χωρών των ηττημένων G7.

* Του Αργύρη Παναγόπουλου στην εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ν. Φίλης: Η Νέα Αριστερά εκπροσωπεί το καινούργιο στην κοινωνία και την Αριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ως Νέα Αριστερά επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε το καινούργιο στην...

Αντίδραση Νίκου Πλακιά κατά της Φλέσσα: “Eγώ δεν σκότωσα κανέναν”

Θύελλα αντιδράσεων έχει σηκώσει η απαράδεκτη δήλωση της υποψήφιας...

Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Ιάσονα μπροστά στη Βουλή

Την ενοχή του αστυνομικού, οδηγού υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη,...

Σάντερς: Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι o ρατσιστής Νετανιάχου έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους

«Ανήθικες και παράνομες πολιτικές της εξτρεμιστικής» μιας «ρατσιστικής κυβέρνησής»...
Διαφήμιση